Тази пролет в Източните Родопи са се излюпили общо 64 белоглави лешоядчета, което прави с 13 повече спрямо изминалата 2017 година.

Първите лешоядчета са се появили през април, а последните през втората половина на май, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Полулацията на белоглавите лешояди у нас нараства. Тази година екозащитниците са установили, че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 повече в сравнение с миналата година.

Подсилват популацията на световно застрашения египетски лешояд у нас

Подсилват популацията на световно застрашения египетски лешояд у нас

Това е пилотен за България опит за пускане в дивата природа на египетски лешояди

Относно това Добромир Добрев от БДЗП коментира, че за поредна година популацията на вида в Източни Родопи е една от тези с най-висок гнездови успех в Европа.

В началото на месеца се осъществи поредната фаза на мониторинга на популацията на птиците. В хода на проверката са посетени 15 гнездови находища на вида между село Бориславци и град Кърджали

Наблюдението на редките птици се извършва редовно и започва през февруари, като последният етап от мониторинга ще бъде през юли.

Двойка брадати лешояди откри размножителния сезон за 2018-та

Двойка брадати лешояди откри размножителния сезон за 2018-та

Първото им яйце се появи часове след Нова година

През юли експертите трябва да посетят всички колонии и ще стане ясен броят на успешно излетелите малки лешоядчета.

Двойките белоглави лешояди отглеждат само по едно малко. Мътенето продължава около два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото потомство и се сменят.

Малкото напуска гнездото на около 4 месеца, обикновено юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за малкото лешоядче.

Нова надежда за египетския лешояд

Нова надежда за египетския лешояд

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка спасяват застрашения вид