Круизен кораб, превозващ 206 души, заседна на отдалечено място край Източна Гренландия и не изглежда да може да се освободи без чужда помощ, съобщиха във вторник от Обединеното арктическо командване (JAC) на датската армия, цитирани от Ройтерс.

Луксозният круизен кораб "Оушън Експлорър" заседна в понеделник в Алпефиорд в национален парк на около 1400 км североизточно от столицата на Гренландия Нуук, се казва в изявление на JAC.

Няма съобщения за наранявания и не е имало непосредствен риск от нараняване на хората на борда или за нанасяне на щети на околната среда, добави той.

"Круизен кораб, изпаднал в беда в националния парк, очевидно е повод за безпокойство. Най-близката помощ е далеч, нашите части са далеч и времето може да бъде много неблагоприятно", каза ръководителят на операциите на JAC, командир Брайън Йенсен, в изявление.

"В тази конкретна ситуация обаче не виждаме непосредствена опасност за човешкия живот или околната среда, което е успокояващо", добави той.

От JAC заявиха, че най-близката единица е кораб за инспекция, намиращ се на около 1200 морски мили по време на инцидента, което означава, че може да достигне кораба петък сутринта местно време най-рано.

Командването на Арктика каза, че е поискало круизен кораб, разположен по-близо до "Оушън Експлорър", да остане в района, за да може да помогне в случай, че ситуацията се промени.

В Гренландия е най-топло от хилядолетие

В Гренландия е най-топло от хилядолетие

От 1995 г. насам температурите са се повишили с 1,5 градуса по Целзий над средните за XX в.