Лаборатория за тестване за COVID-19 в централната част на Англия е била спряна заради опасения, че погрешно е давала отрицателни резултати от PCR тестове на заразени хора. Това съобщиха от британската Агенция за здравна сигурност (UKHSA), информира "Ройтерс".

NHS Test and Trace е започнала разследване в лаборатория в град Улвърхамптън след информации за хора, получаващи отрицателни резултати от PCR тест след положителна проба от бързи тестове.

Правителственият съвет казва, че PCR тестовете са по-точни от бързите тестове и хората могат да спрат да се самоизолират, ако положителна проба от бърз тест е последвана от отрицателна проба от PCR тест.

"Веднага спряхме тестването в тази лаборатория, докато продължаваме разследването", отбеляза д-р Уил Уелфеър, директор в UKHSA.

"Няма доказателства за каквито и да е грешки в самите бързи или PCR тестови комплекти и обществеността трябва да остане уверена в използването им и в други лабораторни услуги, които понастоящем се предоставят", допълни Уелфеър.

Immensa Health Clinic, частната компания, която ръководи лабораторията, е основана през май 2020 г. и са ѝ били възложени договори на стойност 170 млн. паунда (234 млн. долара) за обработка на резултатите от PCR тестове.

Нейният главен изпълнителен директор Андреа Рипосати увери, че компанията "напълно сътрудничи" на разследването на UKHSA и "не желае този въпрос или нещо друго да опетни невероятната работа, свършена от Обединеното кралство в тази пандемия".

Рипосати също така ръководи компанията Dante Labs, която се разследва от Британската комисия за защита на конкуренцията по обвинения, че не е предоставила резултатите от PCR тестове навреме или понякога изобщо.

Британският премиер Борис Джонсън се сблъска с критики, като мнозина казват, че NHS Test and Trace не отговаря на обещаната от него система за "побеждаване на света".

"Ако се установи, че резултатите от 40 000 теста за рак или ХИВ може да са били некоректни, ще се вдигне врява и ще хвърчат глави", подчерта депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Росена Алин-Хан.

"Не и с Test and Trace. Десетки милиарди лири, хвърлени на множество частни компании, които поставиха печалбата преди пандемията", настоя още тя.

UKHSA увери, че това бил изолиран инцидент в една лаборатория, като пробите вече се пренасочвали към други лаборатории, а цялостната наличност на тестове не била засегната.

Но някои учени биха тревога, че фалшивите отрицателни проби може да са допринесли за разпространението на заразата. Едно проучване за разпространение изчислява заразените на най-високите им нива от януари.

UKHSA посочи, че приблизително 43 000 души може да са получили некоректни отрицателни резултати от PCR тестове, главно в Югозападна Англия, което вероятно е подценило броя на хората с коронавирус между 8 септември и 12 октомври.