Изследвания при деветмесечно бебе в Хонконг дадоха положителен резултат за вируса H9N2, който е лека форма на птичия грип, обявиха служители от здравното министерство, цитирани от Ройтерс.

Здравните експерти обаче смятат, че има основания за притеснение, тъй като при други изследвания на подтипове на H5N1 - Н2 и Н7 е била забелязана силна степен на мутиране във форми, които могат лесно да се предават от човек на човек и така да причинят пандемия.

Деветмесечното момиченце било прието в болницата преди две седмици, като на 9 март е било изписано. Преди дни обаче то отново постъпило в болничното заведение, за да му бъдат направени допълнителни изследвания.

Според един от лекуващите лекари деветмесечното момиченце било заразено с инфекция, разпространявана на близък пазар на домашни птици.

„Въпреки че седмица преди първото си постъпване в болницата, детето  било болно, то било извеждано навън и е имало контакт с домашни птици," обяснил лекарят и подчертал, че при сегашната ситуация - децата не трябва да имат контакт с домашни птици.

Останалите членове в семейството на бебето не са показали симптоми на болестта.

Припомняме, че вчера в Индонезия почина 21-годишна жена, заразена с вируса H5N1. Така броят на смъртните случаи в Индонезия, причинени от вируса на птичия грип стана 66.

Изследването на вируса H5N1, който причини смъртта на най-малко 169 души от началото на 2003 година, е номер едно сред приоритетите на медицинските учени, коментира Ройтерс.