На 28 март 2024 г. кримски канал в Telegram съобщи, че руски боен самолет, летял над Крим, е бил свален от руската ПВО при инцидент с приятелски огън. Установеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че е имало техническа повреда и че пилотът е оцелял.

Украйна нанесе удари по цели в Севастопол и в Черноморски флот на 24 март 2024 г. Това почти сигурно е довело до повишена готовност на местната руска ПВО.

Британското разузнаване припомня, че преди това вече е имало непотвърдени доклади за подобни случаи на приятелски огън. Те обикновено се случват след периоди на украински действия срещу руските сили в окупираните територии. Има реалистична вероятност именно повишеният натиск и напрежението сред руските оператори на ПВО, породени от страха от по-нататъшни украински действия, а не технически проблеми, да стоят в основата на атаки по невнимание срещу собствените си пилоти и самолети.

Това събитие и други, ако бъдат потвърдени, вероятно подчертават липсата на ситуационна осведоменост и координация между елементите на Руските въоръжени сили под натиска на все по-дръзките украински действия в руския тил.

Лондон: Севастопол вече не е сигурният дом на руския Черноморски флот

Лондон: Севастопол вече не е сигурният дом на руския Черноморски флот

Пристанището често е атакувано с въздушни и морски дронове