Считаният за фаворит в президентските избори в Бразилия Луис Инасио Лула да Силва призова за радикално преразглеждане на политиките на Бразилия спрямо Амазония заради ускоряващото се обезлесяване, съобщи "Блумбърг".

След проведените тази седмица срещи с местни лидери в тропическите гори в Северна Бразилия, Лула каза, че ще засили опазването на околната среда, ако спечели изборите следващия месец.

При президента Жаир Болсонару нарастващото унищожаване на най-голямата тропическа гора в света развали връзките със съюзниците и търговските партньори на Бразилия и предизвика критики от неправителствени организации и известни личности. Лула, който беше президент от 2003 г. до 2010 г., е на път да победи Болсонару на гласуването, показват социологически проучвания.

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Темата бе повдигната и на предизборния дебат в Бразилия

"Въпреки че Амазонка е суверенна територия на Бразилия, богатството, което произвежда, трябва да се използва от всички жители на планетата Земя", каза той на кампания в щата Амазонас.

Обезлесяването в бразилската Амазонка достигна рекордно високо ниво през първата половина на 2022 г. Болсонару е популярен сред животновъдите и производителите на соя, които са колонизирали части от обширната вътрешност на Бразилия.

Откакто встъпи в длъжност през 2019 г., той смекчи инспекциите на околната среда и насърчи експлоатацията на местни и защитени зони.

Изабела Тейшейра, съветник на Лула по въпросите на околната среда, казва, че възстановяването на международните партньорства на Бразилия трябва да бъде един от приоритетите на следващия президент. Лула каза, че ще назначи специален пратеник за климата, който да помогне за подобряване на екологичния имидж на Бразилия в чужбина.

Обезлесяването на Амазонка с нов рекорд

Обезлесяването на Амазонка с нов рекорд

Най-голямата тропическа гора в света загуби 3750 квадратни километра джунгла от началото на годината

Лула също така обеща да създаде Министерство на местните народи, което да представлява местното население и потомците на африкански роби.