Току-що завършилото лято е било второто най-горещо в Австралия с температура 1,88 градуса по Целзий над средното равнище. Това обявиха от австралийската метеорологична служба, цитирани от "Гардиън".

Единственото по-горещо лято в историята (откакто се водят надеждни измервания) е било предходното, което е било с 2,14 градуса над средното. Температурите това лято бяха над средните в почти цялата страна. 

Австралия: Обречени ли са коалите?

Австралия: Обречени ли са коалите?

Пожарите може да са убили 10 000 коали...

Д-р Блеър Тревин, старши климатолог в австралийската метеорологична служба, изтъква, че горещото лято, което беше белязано от безпрецедентна криза с горските пожари, които опустошиха населени места и дивата природа в голяма част от страната, е част от дългосрочната тенденция на затопляне, при което страната се е затоплила с 1,4 градуса от 1910 г. насам. По-голямата част от това затопляне идва от 1950 г. насам.

Тревин подчерта: "Това ни показва, че базовата линия е по-висока и с това имаме по-висок риск от високи крайности, както видяхме през последните две лета. Нашите основни очаквания сега са за по-топли от средното лета, и други сезони по-общо."

Топлинните рекорди са относителни към дългосрочната средна стойност за годините между 1961 и 1990 г.

Бедствено положение в района на столицата на Австралия заради пожари

Бедствено положение в района на столицата на Австралия заради пожари

Пожарът се простира на площ повече от 18 500 хектара

Докладът на австралийската метеорологична служба беше публикуван, след като нейни служители казаха по време на изслушване пред Сената в Канбера, че Австралия се затопля по-бързо от средното за света.

Карл Браганца, ръководител на мониторинга на климата в австралийската метеорологична служба, беше попитан колко се очаква да се затопли Австралия, като се има предвид научен анализ с участието на Световната метеорологична организация от миналата година, който е установил, че средните световни температури се очаква да се повишат между 2,9 и 3,4 градуса съгласно ангажиментите, предложени от националните правителства като част от Парижкото споразумение за климата, сключено през 2015 г.

Браганца каза, че увеличението на средните температури в Австралия се очаква да бъде "по-близо до 4 градуса" затопляне от средното за света при този сценарий, като се приеме, че страните не са направили повече от обещаното в Париж.

Дъжд донесе радост в Австралия

Дъжд донесе радост в Австралия

До 50 мм количества валежи са паднали в части на австралийските щати Нов Южен Уелс и Виктория

Адам Банд, лидерът на зелените, настоя, че правителството не се ангажира да планира възможността за затопляне с 4 градуса в Австралия. "Австралия стана свидетел на този ужасяващ сезон на горски пожари с малко над един градус затопляне. Ние вървим към 4 градуса затопляне и оттук нататък ще става само по-лошо", подчерта той.

През това лято имаше много повече подобрени топлинни рекорди от счупени от рекорди за хладно време. Данните на австралийската метеорологична служба показват, че 43 места в щата Нов Южен Уелс са подобрили рекорди за висока температура, но само в пет места са били наблюдавани рекордно ниски температури. В щата Куинсланд е имало 10 топлинни рекорда, подобрени в различни станции за наблюдение, но само един рекорд за хладно време.

През лятото на 2018-19 г. се наблюдаваха и валежи под средното равнище в цялата страна, като западната част на Нов Южен Уелс, югозападната част на Куинсланд и Top End бяха особено сухи. В някои райони, включително западното крайбрежие на Западна Австралия и части от източното крайбрежие, се наблюдаваха валежи над средното равнище.

Второто най-горещо лято идва, след като метеорологичната служба обяви 2019 г. за най-горещата и най-сухата година в историята.

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Ако температурите бъдат оставени да се повишат до опасни равнища