Горските пожари, опустошаващи Австралия, са ясен знак за това какво предстои на планетата, ако температурите бъдат оставени да се повишат до опасни равнища. Това предупреждават учени, цитирани от "Гардиън".

"Това може да очаквате да се случи... при средно 3 градуса повишение на температурите (над нивата преди индустриалната епоха)", подчертава Ричард Бетс, професор по география в Ексетърския университет, и допълва: "Виждаме знак за това какви биха били нормалните условия при свят с 3 градуса увеличение на температурите. Това ни казва как може да изглежда бъдещият свят. Това наистина изяснява какво означават климатичните промени."

"Мегапожарът" в Австралия е под контрол след 10 седмици борба

"Мегапожарът" в Австралия е под контрол след 10 седмици борба

Пожарът в планината Госпърс беше предизвикан от светкавица на 26 октомври

Средното повишение на температурата в Австралия е било с около 1,4 градуса над нивата преди индустриалната епоха преди пожарите през това лято, което показва по-бърз темп на затопляне от средното за целия свят от 1,1 градуса.

Учените предупреждават, че при повишение над 2 градуса, въздействията от срива на климата вероятно ще се превърнат в катастрофални и необратими, въпреки че настоящите глобални ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове съгласно Парижкото споразумение се смята, че водят света към затопляне от 3 градуса.

"Това са въздействията, които виждаме при 1 градус (затопляне), така че тези въздействия ще станат по-тежки, докато не направим това, което е необходимо за стабилизиране на световния климат", предупреди проф. Корин льо Кере, специалист в науката и политиката за климатичните промени в Университета на Източна Англия, като добави: "Това не е ново нормално - това е преход към повече въздействия."

Мирис на дим се усеща във въздуха в Австралия

Мирис на дим се усеща във въздуха в Австралия

Коалите са най-застрашеният вид

Глобалното затопляне доведе до увеличаване на честотата и суровостта на пожарното време - условията, при които е вероятно да избухнат пожари - по целия свят, показва преглед на 57 скорошни научни изследвания.

Но управлението на земите в опит да се минимизират пожарите е помогнало за намаляване на броя на пожарите, който би се очаквал в Австралия, посочва Матю Джоунс, научен сътрудник в Университета на Източна Англия. "Климатичните промени увеличават честотата и суровостта на пожарното време по целия свят, но хората са модерирали как този риск се превръща в пожар. Управлението на земите намали честотата на пожарите в световен мащаб."

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата

По думите му усилията за възстановяване на горите след отшумяването на пожарите също биха помогнали, като се извлече въглеродният диоксид от атмосферата, който се отделил в резултат на пожарите, макар че това ще отнеме десетилетия, необходими за растежа на новите дървета.

През последните години площта на изгорените земи по света е намаляла, е установило проучването, което до голяма степен се дължи на прочистването на саваните за земеделие и хората, които потушават пожари. Повече пожари избухват в затворени от короните на дърветата гори, което буди особена тревога, тъй като те вероятно са резултат от деградация на горите и срив на климата.

Най-дългите преговори за климата завършват без сделка за въглеродните емисии

Най-дългите преговори за климата завършват без сделка за въглеродните емисии

Страните пак отлагат борбата с климатичната криза

В Австралия, въпреки че неотдавнашните дъждове дадоха ограничена надежда в някои райони, вероятно няма да има значително по-голямо облекчение през следващите два месеца, посочва Бетс. Въпреки че метеорологичният феномен дипол в Индийския океан, който доведе до по-горещи и сухи условия в Австралия, вече премина своя пик, метеорологичните системи в източната част на Тихия океан, които доведоха до по-горещо време в Австралия, вероятно ще продължат да действат и могат да доведат до продължаване на горещото и сухо време през януари и февруари.

Според Бетс екстремните горски пожари в Австралия са показали какво биха означавали климатичните промени в действителност, което много хора трудно си представят. Влиянието на предизвиканите от хората климатични промени е очевидно при пожарите в Австралия, допълни той, въпреки че още изследвания вероятно ще потвърдят това през следващите месеци.

Грета Тунберг обвини политиците и бизнеса, че "тупат топката" с климатичната криза

Грета Тунберг обвини политиците и бизнеса, че "тупат топката" с климатичната криза

Страните договарят вратички и избягват повишаване на амбициите си