Въпреки слънчевото време въздухът в най-големия австралийски град Сидни е задушлив. Това заяви пред Нова телевизия българката Дияна Копринковакоято от години живее там и е продуцент и водещ на българската програма на радио SBS.

"Въздухът тук е някак задушлив. Въпреки, че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта и затова е доста мрачно", каза тя. 

Армия и пожарникари заедно в битката срещу пожарите в Австралия

Армия и пожарникари заедно в битката срещу пожарите в Австралия

От посолството ни в Канбера съветват да се следят кои пътища са затворени

По думите й до момента има 135 пожара, които продължават да горят. От тях 70 са в границите на Нов Южен Уелс. "Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности", каза Копринкова.

От пожар са загинали 24 души. Около 2 000 домове са опожарени. Около 2 600 пожарникари се борят да загасят стихията.

Превалелият дъжд е глътка свеж въздух за пожарникарите, но не е облекчение, допълни Дияна Копринкова и поясни, че от месеци не е валял дъжд. 

Австралия мобилизира армията за борба с пожарите и отделя $1,4 млрд.

Австралия мобилизира армията за борба с пожарите и отделя $1,4 млрд.

24 души са загинали до момента, а над 1800 домове са унищожени

"Според мен самото правителство не реагира навреме. Не даде достатъчно средва на пожарникарите, които са доброволци. Те не са платени, както в останалите части на света, те са доброволци, които се опитват да спасяват по пътя си каквото могат - гори, поля, къщи", категорична бе тя.

Пожарите причиниха смъртта на 500 000 уникални австралийски видове и 1/3 от популацията на коалите. Най-застрашеният вид е коалата, тъй като те живеят по дърветата, придвижват се бавно и слизат трудно от клоните, разказа Дияна Копринкова.

Няма пострадали българи при пожарите в Австралия

Няма пострадали българи при пожарите в Австралия

МВнР съветва сънародниците ни да не пътуват до засегнатите райони

И в Мелбърн във въздуха се усеща мирис на пушек, стана ясно от думите на Явор Константинов живее и работи вече над 9 години в Мелбърн. "Мирише на огън, видимостта е намалена. Въздухът със сигурност не е това, на което сме свикнали. Очевидно има ниво на замърсяване, но до колкото знам това не е опасно", разказа той. 

"Не мисля, че може да се говори за паника. Досега проблемът беше широко дискутиран, но не се усещаше толкова осезаемо. Сега пожарите са в пъти по-големи от преди и това прави темата изключително обсъждана. Трябва да се мисли какво ще се прави в Австралия занапред", смята още той. 

Пожарите в Австралия – като в ада, дори шосетата се топят

Пожарите в Австралия – като в ада, дори шосетата се топят

Милиони животни загиват...