Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия. За това съобщават от Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и в много други райони.

До момента в страната има сведения за 18 загинали. 3000 военнослужещи от резерва са мобилизирани за справяне със ситуацията.

Пожарите в Австралия – като в ада, дори шосетата се топят

Пожарите в Австралия – като в ада, дори шосетата се топят

Милиони животни загиват...

Няма изгледи за навлизане на пожарите в някой от големите градове, но следва да се има предвид, че ситуацията е динамична, посочват от ведомството. Наблюдава се периодично силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера. От МВнР уточняват, че през последната седмица ситуацията с качеството на въздуха в Сидни се е подобрила, докато задимяването в Канбера се е увеличило.

От ведомството съветват българите в Австралия да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуални затваряния на основни пътища и магистрали чрез сайтовете https://www.livetraffic.com/desktop.html и https://traffic.vicroads.vic.gov.au/. Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната заради противопожарите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера, докато качеството на въздуха в града се подобри.

При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството в Канбера на тел. +612 62869700, както и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Пожар изпепели град в Австралия, 4000 души са в капан

Жителите са потърсили спасение от огъня, скачайки в морето