Австралия гори от месеци. Топят се шосета, милиони животни измират. Но политиците сякаш не се вълнуват от това - премиерът дори беше на почивка в Хавай, пише нашият австралийският журналист Бен Фазулин, цитиран от Дойче веле.

"От рая направо в ада" - това ми написа мой приятел малко след като самолетът му от Хобърт (Тасмания) кацнал на летището в Сидни, обгърнато в гъсти облаци дим. Самият аз видях редица пожари по време на полета ми до Брисбейн. Всички австралийски щати са засегнати от пламъците.

През последните четири месеца горските пожари опустошиха 4 милиона хектара земя - територия по-голяма от цяла Белгия. Потушаването им ще отнеме още няколко месеца. Австралийските пожарни команди говорят за невиждани досега измерения. Австралийското правителство обаче продължава да отрича климатичните промени.

Топящи се шосета

Вярно, дори учените не правят директна връзка между климатичните промени и сегашните горски пожари. Но те обръщат внимание на факта, че горещият, сух климат води до по-чести и по-големи пожари. През миналата година температурите в Австралия достигнаха нова рекордна височина от около 50 градуса по Целзий. В южните части на Австралия пътната настилка е започнала да се топи. Същевременно страната страда от най-ужасната суша откакто се водят климатични статистики. Комбинацията от тези два фактора е смъртоносна. В резултат на сегашните пожари вече загинаха няколко души, а над 1000 сгради бяха разрушени. Освен това непрекъснато се налагат масови евакуации. Експертите се опасяват, че милиони животни са застрашени от смърт, между тях една трета от всички коали от щата Нов Южен Уелс на източния бряг.

В разгара на пожарите министър-председателят Скот Морисън замина на почивка със семейството си в Хавай. Дори само този факт доказва, че австралийските политици не са загрижени за случващото се. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат пътуването му, но впоследствие Морисън се видя принуден да се извини.

Междувременно масовото измиране на животни продължава. По крайбрежието на нов Южен Уелс бяха открити труповете на безброй новородени прилепи - поради изтощение и недохранване родителите им са били принудени да ги изоставят.

Икономическият експерт Стийв Кийн посочва, че Австралия е доминирана от политическа каста, която омаловажава климатичните промени. "Те отказват да променят курса си с довода, че Австралия била отговорна само за 1,3% от излъчваните в света емисии въглероден диоксид. При сегашните катастрофални пожари обаче австралийците започват да разбират, че Австралия може да е първата жертва на климатичните промени, посочва експертът. Самият той живее в Лондон, но семейството му живее в Сидни - затова бушуващите там пожари се превръщат в заплаха, която го засяга лично. Стийв Кийн следи всяка сутрин новините за бедствието в Австралия. Той казва, че досега не е преживявал пожари в подобни измерения.

Поминъкът на мнозина е застрашен

Според изследване на НАСА, вследствие на сегашните горски пожари в Австралия в атмосферата са изхвърлени над 250 милиона тона въглероден диоксид - близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година. Експерти смятат, че борбата срещу замърсяването на въздуха само в Сидни струва близо 30 милиона евро на ден. Здравните експерти предупреждават, че разходите за лечение на заболявания на дихателните пътища ще нараснат значително.

Облаците пепел се разпростират до отдалечената на 2000 километра Нова Зеландия. Цените на хранителните продукти се покачват. Застрашена е реколтата на австралийските лозари. Димът от пожарите нанася поражения и на земеделските култури. А фермерите се притесняват за своите животни. В цели градове и села поминъкът на хората е застрашен.