Придобилата световна известност активистка за климата Грета Тунберг обвини политическите и бизнес лидерите, че лъскат имиджа си, вместо да предприемат агресивни действия в борбата срещу климатичните промени. Това стана по време на срещата на ООН за климата в Мадрид, съобщава "Ройтерс".

"Изглежда, че се превърна в някаква възможност за страните да договарят вратички и избягват повишаването на амбициите си", подчерта 16-годишната шведка, предизвиквайки аплодисменти от аудиторията на форума.

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг отбеляза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани"

"Все още смятам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политиците и изпълнителните директори правят така, че да изглежда, че се случват истински действия, докато всъщност почти нищо не се прави освен умно отчитане и творчески PR", изтъкна още тя.

Политиците в Мадрид се сблъскват с нерешени проблеми при прилагането на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което има за цел да предотврати катастрофално глобално затопляне, включително щекотливия въпрос за отчитане на въглеродните емисии.

Хората подценяват "гневните деца", предупреди Грета Тунберг

Хората подценяват "гневните деца", предупреди Грета Тунберг

16-годишният активист говори след пристигането си на пристанище в Лисабон

Много страни и компании разчитат на идеята за въглеродните пазари за постигане на целите за намаляване на генерирането на парникови газове и да помогнат за ограничаване на повишаването на средната световна температура в диапазона между 1,5 и 2 градуса по Целзий до края на века в сравнение с равнищата преди индустриалната епоха.

Поддръжниците на въглеродните пазари твърдят, че те могат да послужат за намаляване на разходите за редуциране на емисиите и да дадат възможност на страните да се ангажират с по-амбициозни цели. Други ги разглеждат като начин за блокиране на по-агресивни действия за намаляване на емисиите.

Най-богатите страни трябва да се държат като възрастни в борбата с климатичната криза

Най-богатите страни трябва да се държат като възрастни в борбата с климатичната криза

Това изтъкна Джон Кери

Грета Тунберг заяви, че много обещания за балансиране на емисиите по този начин не включват въздействието на корабоплаването, авиацията и международната търговия и призова за по-бързи действия.

"Нула (парникови газове) през 2050 г. не означава нищо, ако високите емисии продължават дори в продължение на (още) няколко години", посочи шведската девойка, която се превърна в символ на гнева на младежите срещу по-възрастните поколения и политиците за бавенето във връзка с екологичната криза.

"За да останем под 1,5 градуса, трябва да държим въглерода в земните недра", настоя Грета Тунберг.

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Всеки трети българин приоритизира борбата със социалната изолация и бедността