Хората подценяват гнева на по-младото поколение на фона на изменящия се климат, обяви шведският активист Грета Тунберг, цитирана от "Ройтерс".

"Хората подценяват силата на гневните деца", каза тя пред журналисти и поддръжници. "Те са гневни и фрустрирани", допълни Тунберг.

Климатът не се нуждае от награди, обяви Грета Тунберг и отказа приз

Климатът не се нуждае от награди, обяви Грета Тунберг и отказа приз

Активистът, който поведе милиони млади хора по света с движението си "Петъци за бъдеще", беше удостоен на церемония в Стокхолм

16-годишният активист говори след пристигането си на пристанище в Лисабон, след като прекоси Атлантическия океан с катамаран за повече от 2 седмици.

Тунберг разкри, че ще прекара няколко дни в Лисабон преди да посети Мадрид, където се провежда международна среща за климата. Тя ще работи да се гарантира, че на конференцията ще бъдат чути "гласовете на бъдещите поколения".

Тунберг се придвижи от Ню Йорк до Лисабон по вода, тъй като отказва да пътува със самолет. В Португалия тя ще се срещне с местни природозащитници.

Обесиха манекен на Грета Тунберг в Рим

Обесиха манекен на Грета Тунберг в Рим

Кметът на Рим го определи за "срам"

Повече от 150 поддръжници посрещнаха Тунберг в Лисабон.

Пристигането й в Португалия съвпада с новия доклад на Световната метеорологична организация, в който се предупреждава, че през последното десетилетие са отчетени най-високите температури.

Шеф на благотворителна асоциация уволнен заради призив  Грета Тунберг да бъде убита

Шеф на благотворителна асоциация уволнен заради призив Грета Тунберг да бъде убита

Според него "това откачено момиче" само допринася за още омраза