Шведският активист Грета Тунберг призова световните медии по-малко да се концентрират върху нея и повече върху истории на тези, които вече са засегнати от климатичните промени, информира ДПА.

На конференцията на ООН за климата в Мадрид, която навлиза във втората решаваща седмица, Тунберг отбеляза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани" и техните истории "са разказани много пъти".

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Технологичният напредък може да остави зад борда цели страни

Тунберг отбеляза, че хората от южните страни и коренното население трябва да разкажат историите си, защото климатичната криза не е само нещо, което ще ни засегне бъдещето, това е нещо, което оказва влияние върху децата днес.

След коментарите на Тунберг момче от Маршаловите острови даде реч за тежката ситуация в страната.

Експерти и представители от близо 200 държави се събраха в испанската столица преди седмица с цел приемане на правила за постигане на заложеното в Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Лидерите от ЕС настояват за климатична неутралност до 2050 г .

Лидерите от ЕС настояват за климатична неутралност до 2050 г .

Убеждават скептиците със справедливост и балансираност, и 1 трилион евро от ЕЦБ

Конференцията ще приключи в петък. За същия ден е насрочена масова демонстрация в Мадрид с искане за бързи и конкретни мерки от световните политици.