Лидерите на Европейския съюз, с насрочена среща в Брюксел следващата седмица, настояват за споразумение в блока за нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., обяснява проектът им за съвместно изявление, който обещава ожесточена борба на тяхната среща.

Срещата на върха на 12-13 декември на националните лидери на блока има за цел да подкрепи "постигане на климатично неутрален ЕС до 2050 г.", според документа, видян от "Ройтерс".

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европа "първият континент, който обяви критично положение с климата"

Предишните опити бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които разчитат изключително на въглища.

По-рано те заявиха, че се противопоставят на климатичния неутралитет до 2050 г. от страх, че намаляването на парниковите емисии ще задуши икономиката им.

За да убедят лагера на нежелаещите, останалите в ЕС и съвместното извяление предвиждат "справедлив и социално балансиран преход".

В него присъства и съобщение на Европейската инвестиционна банка за отключване на зелени инвестиции на стойност 1 трилиона евро до 2030 г., както и необходимостта от осигуряване на енергийна сигурност и конкурентоспособност по отношение на чужди сили, които не преследват такива климатични цели.

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Един от любимите лайтмотиви на климатичните алармисти е, че цивилизацията или поне такава, каквато я познаваме, ще се свърши в близките десетина-петнайсет години. Възможно е. Но ако цивилизацията загине, то ще е по съвсем други причини, а не заради климата

Проектът, подготвен преди дискусиите на лидерите, все още може да се промени.

Но в крайна сметка ще е необходима единодушна подкрепа от всички национални лидери на ЕС, за да постигнат споразумение от срещата на върха.

Новата ЕК също си поставя за цел да настоява за климатичен неутралитет до средата на века и иска да превърне амбициозните цели на ЕС за 2030 г. в по-амбициозни.

Настоящите цели предвиждат намаляване на емисиите от парникови газове в ЕС с 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Новата комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен, се надява да повиши целта до поне 50%.

Апокалиптичните твърдения за изменението на климата са грешни и жестоки

Апокалиптичните твърдения за изменението на климата са грешни и жестоки

Homo sapiens се фокусира маниакално, егоист е и е безразличен към по-бедните

В Мадрид, новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че бездействието по проблема с климатичните промени ще струва много по-скъпо в дългосрочен план в сравнение с проактивния подход.

Временният министър-председател на Испания Педро Санчес обяви, че "само шепа фанатици отричат доказателствата" за климатичните промени - без да посочва каквито и да е отделни хора и страни.

 Човечеството води война срещу природата, счита генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и предупреди, че усилията на света срещу климатичните промени досега са били крайно неадекватни и съществува опасност вече да са необратими, светът има избор да се справи с климатичните промени или да капитулира.

Борисов към ЕС: Да накараме САЩ и Китай да се съобразят с чудовището на климата

Борисов към ЕС: Да накараме САЩ и Китай да се съобразят с чудовището на климата

"Комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас"