Ново поколение глобални неравенства, предизвикани от климатичните промени и технологиите, могат да предизвикат насилие и политическа нестабилност, ако бъдат оставени необуздани, предупредиха от ООН.

Климатичните промени и технологиите, а не богатството и доходите са съвременните клинове, които все по-често разделят тези, които имат, от тези, които нямат, изтъкват от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) в доклада си за човешкото развитие за 2019 г.

Тези форми на неравенство се увеличават, след като е бил постигнат напредък в по-традиционните мерки за борба с неравенството, като например крайната бедност и болестите, се допълва в доклада.

България сред лидерите на Балканите по ниво на човешко развитие

България сред лидерите на Балканите по ниво на човешко развитие

Страната ни заема 52-о място от 189 държави в Доклад на ООН

"Под сянката на климатичната криза и бурните технологични промени, неравенствата в човешкото развитие придобиват нови форми", се изтъква в доклада.

"Климатичната криза вече удря най-тежко най-бедните, докато технологичният напредък като машинното обучение и изкуствения интелект може да остави "зад борда" цели групи от хора, дори страни", се предупреждава още в доклада.

Допускането тези нови неравенства да нарастват може да бъде "изключително опасно и много критично", изтъква администраторът на ПРООН Ахим Щайнер.

"В богатите и развитите страни, а също и в развиващите се страни, където се появи средна класа, техните реакции стават все по-насилствени", коментира той пред "Ройтерс" преди публикуването на доклада.

"Ако не се управлява добре и практически, това по същество ще се прояви в това, което виждаме във вечерните новини - горящи автомобили, горящи сгради, горяща инфраструктура, милиони хора по улиците, протестиращи и свалящи правителства", подчертава Щайнер.

Улични протести в последно време се проведоха и провеждат в Хонконг, Ирак, Иран, Ливан, Чили, Боливия, Венецуела и други места по редица въпроси, включително повишаване на цените, правителствена политика, корупция и движения в подкрепа на демокрацията.

В доклада на ПРООН се казва, че климатичните промени ще засилят неравенството, тъй като засягат развиващите се страни, много от които имат ограничен капацитет да се противопоставят на заплахите от недохранване, болести и топлинен стрес.

"Така ефектите от климатичните промени задълбочават съществуващите социални и икономически разломни линии", се казва в доклада.

Що се отнася до ефекта на технологиите върху неравенството, в доклада се казва, че делът на възрастните с висше образование нараства повече от шест пъти по-бързо в силно развити страни, отколкото в по-слабо развитите страни.