Най-богатите страни в света не успяват да се "държат като възрастни" и да действат достатъчно твърдо, за да изпълнят целите за ограничаване на глобалното затопляне, определени в Парижкото споразумение за климата. Това обяви бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от "Ройтерс".

Кери, който беше първи американски дипломат при управлението на президента Барак Обама и беше водещ играч в посредничеството за сключване на Парижкото споразумение от 2015 г., заяви, че страните от Г-20 изостават от плановете за намаляване на емисиите и финансовите обещания за бедните страни, вместо да поставят висока летва за глобални действия във връзка с климата.

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Всеки трети българин приоритизира борбата със социалната изолация и бедността

"Тежестта пада до голяма степен върху Г-20 да се държат като възрастни, както би следвало да го правят големи страни", настоя Кери в кулоарите на срещата на ООН за климата в Мадрид, имайки предвид групата на най-развитите икономики в света.

"Ние сме на критичен етап по отношение на изоставането (от нашите цели) и отсъствието на американско лидерство е един от компонентите", разкритикува Джон Кери настоящата американска администрация, ръководена от Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Министрите на околната среда от над 190 страни пристигнаха в Мадрид за частта на високо равнище от преговорите на ООН за климата COP25, където правителствени служители ще поемат щафетата от техническите експерти в преговорите по нерешени въпроси около Парижкото споразумение, за да бъде ограничено повишаването на средната световна температура в диапазона между 1,5 и 2 градуса по Целзий до края на века.

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Защитават си националните интереси