Преговарящите на срещата на ООН за климата в Мадрид бяха обвинени в "игра на политика", докато климатичната криза продължава да се задълбочава.

Преговорите, които вече навлязоха в последната си седмица, са затънали в технически подробности, докато ключови страни се опитват да отложат опитите за увеличаване на техните обещания, изтъкват наблюдатели.

Министрите трябва да пристигнат в испанската столица тази седмица, за да се опитат да осигурят амбициозен резултат.

Кандидатът за президент на САЩ Майкъл Блумбърг трябва да присъства, докато Грета Тунберг също се изказа пред форума.

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг: Засегнатите от климатичните промени деца трябва да бъдат чути

Тунберг отбеляза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани"

Около половин милион души участваха в демонстрация в Мадрид в подкрепа на предприемането на бързи действия във връзка с климатичните промени, но според наблюдатели преговарящите не са получили посланието.

"Проблемът е, че докато стотици хиляди хора шестват навън в Мадрид, а ученици стачкуват, страните играят на политика с преговорите", изтъква Мохамед Адоу, който е директор на Power Shift Africa, аналитичен център за климата и енергетиката със седалище в Найроби, който е наблюдател на тези преговори.

"Имаме нужда министрите да дойдат тази седмица и да постигнем истински напредък", настоя Адоу, цитиран от Би Би Си.

В рамките на конгресния център централният въпрос за увеличаване на обещанията на страните да намалят въглеродния си отпечатък върху климата беше оставен настрана, тъй като преговарящите са прибягнали до защита на национални интереси.

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Технологичният напредък може да остави зад борда цели страни

През 2015 г. всички страни подписаха Парижкото споразумение за климата и поставиха нови планове на масата, чието изпълнение трябва да започне от 2020 г.

По-богатите страни обаче трябваше да предприемат конкретни действия за намаляване на въглеродните емисии в годините между 2015 и 2020 г., много от които все още не са постигнати.

В Мадрид група страни, включително Китай, Индия и Саудитска Арабия, настояват за спазването на тези ангажименти преди 2020 г. - дори това да означава постигането им след 2020 г.

Наблюдатели смятат, че това отчасти е преговорна тактика, целяща да окаже натиск върху по-богатите страни при всякакви дискусии за подобряване на обещанията в периода след 2020 г.

Лидерите от ЕС настояват за климатична неутралност до 2050 г .

Лидерите от ЕС настояват за климатична неутралност до 2050 г .

Убеждават скептиците със справедливост и балансираност, и 1 трилион евро от ЕЦБ

Има разочарование, че страните се съсредоточават върху опитите да получат предимства в преговорите, вместо да работят заедно за увеличаване на амбицията.

"Парижкото споразумение е ясно: всички страни са съгласни да постигнат нови цели за климата до 2020 г. и както стана ясно в последния доклад на пропастта в емисиите на Програмата за околна среда на ООН, тежестта пада върху 10 най-големи замърсители", подчертава Лорънс Тубиана, един от ключовите архитекти на Парижкото споразумение, сега част от Европейската фондация за климата.

"Познавам лидери в Брюксел, Делхи, Пекин, Токио и Отава, които са загрижени за глобално действие, но ние имаме нужда да покажат инициатива тази седмица. Нуждаем се от водачеството им, за да изпълнят своите ангажименти в Париж", допълни тя.

Бездействието по климатичните промени ще струва много по-скъпо в дългосрочен план

Бездействието по климатичните промени ще струва много по-скъпо в дългосрочен план

Това предупреди Урсула фон дер Лайен