Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че страната е изправена пред "нова криза", тъй като силно заразният вариант на коронавируса Delta продължава да се разпространява по континента.

Предвид тези обстоятелства, Макрон призова френските граждани да се ваксинират през лятото, добавяйки, че "вероятно ще трябва да помислим за задължителната ваксинация на всички френски граждани в някакъв момент". За момента френският лидер обяви задължителни ваксинации за всички здравни работници.

Франция призова да се избягват пътувания до Испания или Португалия

Франция призова да се избягват пътувания до Испания или Португалия

Но туроператорите протестират след неясните препоръки

"Ако не предприемем действия днес, броят на случаите ще продължи да се увеличава", подчерта Макрон, преди да продължи да обявява нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 във Франция.

Според Макрон полицейският час ще бъде възстановен във френските територии на Мартиника и остров Реюнион, докато здравните карти ще бъдат необходими за влизане в различни заведения в континентална Франция от този август. Те включват барове, ресторанти, кафенета и търговски центрове, отбеляза президентът.

Франция призовава ЕС да не признава ваксините от Китай и Русия

Франция призовава ЕС да не признава ваксините от Китай и Русия

И държавите-членки да не допускат такива ваксинирани хора на своя територия

Френският лидер очерта и настоящия напредък в икономическото възстановяване от пандемията, като повиши прогнозата за растеж на БВП на страната от 5% на 6% за 2021 г.