Франция предупреди в четвъртък  гражданите си да не пътуват до Испания или Португалия на почивка заради скока в случаите на силно заразния делта вариант Covid-19, предаде АФП. Понастоящем властите в страната позволяват на хората да пътуват до всички други членове на ЕС, но трябва да са напълно ваксинирани или да представят отрицателен PCR или антигенен тест при завръщането си.

Но френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон категорично препоръча на французите да не преминават през Пиренеите в Испания или Португалия. "За тези, които все още не са резервирали почивките си, избягвайте Испания и Португалия като дестинация, каза той пред телевизия France 2. По-добре е да останете във Франция или да отидете в други страни."

Бон добави, че Франция, която се страхува да бъде засегната от четвърта вълна, преосмисля ограниченията за пътуване в Европа. "Трябва да внимаваме, защото пандемията не е приключила, предупреди той. Ще вземем решение през следващите дни, но бихме могли да въведем засилени мерки."

В Португалия въвеждат вечерен час заради варианта Делта

В Португалия въвеждат вечерен час заради варианта Делта

Местните жители не могат да напускат домовете си от 23:00 до 5:00 ч...

Бон заяви, че Франция следи отблизо ситуацията в страни с висока заболеваемост. 

Португалският външен министър Аугусто Сантош Силва призна, че здравната ситуация в страната му се е влошила и заяви, че опасенията на Франция са "разбираеми".

Но френските туроператори обвиниха правителството в объркване на работата им и плановете на клиентите, тъй като заповедта е неясна. "Или затваряте границата, или не казвате нищо", настояха те.

Регионът Каталуния тази седмица възстанови ограниченията на нощния живот, за да се опита да овладее нарастването на заразените, особено сред неваксинираните млади хора. Нощните клубове там ще бъдат затворени от този уикенд и ще е необходим отрицателен тест Covid-19 или доказателство за ваксинация, за да участват в дейности на открито, включващи повече от 500 души.

Миналата седмица почти половината от населението на Португалия отново беше поставена под полицейски час, след като броят на ежедневните нови случаи надхвърли 2000 за първи път от средата на февруари.

Франция очаква 4-та Covid вълна през юли

Франция очаква 4-та Covid вълна през юли

Поради силно заразният вариант Delta

Германия вече има забрана за входящи пътници от Португалия. Само нейните граждани или жители имат право да влизат от Португалия и те трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици след пристигането си.

Припомняме, че днес Бон също така призова Европейския съюз да не позволява влизането на хора, ваксинирани срещу COVID-19 с ваксини, разработени в Русия и Китай, на техните територии. Очаквано, Русия реагира остро на изявлението, като съзря хибрид от расизъм, имперски хегемонизъм и неонацизъм в изявленията на Франция за ваксините ѝ.