Франция наложи тотална блокада в опит да овладее разрастването на болните от коронавирус, посочи АП.

"Воюваме - война за обществено здраве, за сигурноста, но сме във война срещу невидим и неуловим враг", каза президентът Еманюел Макрон. Той забрани всички пътувания извън дома, освен ако това не е оправдано поради съществени професионални или здравни причини. Всеки, който пътува без причина, ще бъде наказан по новите разпоредби, каза Макрон.

Ситуацията във Франция се влошава бързо, притеснени здравните власти

Ситуацията във Франция се влошава бързо, притеснени здравните власти

Случаите се удвояват на всеки три дни

Той обеща да помогне на френската икономика - с пакет от 300 милиарда евро, казвайки че "нито една фирма няма да фалира" - а за френските домакинства обеща, че всички сметки за газ, ток и отопление и наеми няма да се плащат през целия период на кризата.

Поражение за Макрон на изборите във Франция

Поражение за Макрон на изборите във Франция

Губи Париж и големите градове

Макрон заяви, че границите на Франция ще бъдат затворени от вторник, въпреки че на френските граждани ще бъде разрешено да се върнат у дома.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ЕС ще затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус.

"Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни", заяви Макрон в телевизионно обръщение.

Той обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще се замразят, предаде ДПА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен призова по-рано във вторник за прекратяване на всички несъществени пътувания до Европа.

Франция обмисля да наложи частична блокада - излизане само до хранителния магазин

Франция обмисля да наложи частична блокада - излизане само до хранителния магазин

127 души са починали от коронавируса, а над 5400 са заразените

Макрон съобщи, че е решил да отложи планирания за неделя втори тур на местните избори след консултации с председателите на двете камари на парламента и свои предшественици на президентския пост.

Премиерът Едуар Филип уведоми лидерите на политическите партии и това решение беше единодушно приветствано, отбеляза Макрон.

Самият премиер обяви, че вторият тур на местните избори се отлага за 21 юни.

Франция, която отчете 5 423 потвърдени случаи на коронавирус и 127 смъртни случая, затвори всички барове, ресторанти и несъществени магазини от полунощ в събота и детски ясли, училища и университети от понеделник сутринта. Париж затвори всички свои паркове и градини.