80-годишен мъж е арестуван за предполагаемо хвърляне на камъни по хеликоптер, използван за гасене на горски пожар, който бушува на испанския остров Тенерифе от близо седмица, предава "Ройтерс".

Камъните са ударили лопатките на опашната перка на хеликоптера, принуждавайки пилота да направи аварийно кацане на близко футболно игрище, се казва в изявление на кметството на град Гуимар на Канарските острови.

80-годишният заподозрян е собственик на резервоар, от който хеликоптерът е черпил вода, за да се опита да потуши огъня, каза полицията.

"Имаме един хеликоптер по-малко, защото някой хвърли камък и го направи неработещ поради удара върху опашния ротор", каза Роза Давила, ръководител на местното правителство на Тенерифе, в социалните медии.

Местните фермери протестираха срещу използването на оскъдните водни ресурси за потушаване на пожара, но Давила каза, че цялата използвана вода ще бъде заменена.

Пожарът, започнал на 15 август, досега е опустошил почти 15 000 хектара гори в националния парк около вулкана Тейде, най-високия връх в Испания. Хиляди хора са евакуирани от домовете си.

Пожарникарите са близо до стабилизиране на пожара в Тенерифе

Пожарникарите са близо до стабилизиране на пожара в Тенерифе

От миналият вторник насам, пожарът е опустошил около 12 800 хектара гори