Югоизточна Азия се бори за ограничаване на разпространението на силно заразната африканска чума по свинете, известна като "свинска ебола", която вече доведе до унищожаването на милиони прасета в Китай и Виетнам, съобщават световните осведомителни агенции.

Африканската чума по свинете, която е безвредна за хората, но е фатална за свинете, беше открита в Китай през август, където тя предизвика хаос, което доведе до избиване на повече от 1,2 млн. прасета. Китай е дом на почти половината от свинете по света и новината повиши световната цена на свинското месо.

Не е налична ваксина за африканска чума по свинете, която причинява вътрешни кръвоизливи у прасетата, докато умрат, така че единствената възможност за ограничаване на болестта е да се избият всички заразени животни.

Китай изправен пред свинска криза

Китай изправен пред свинска криза

Африканската чума може да убие 1/3 от прасетата в азиатската държава

Според някои оценки в Китай в крайна сметка могат да бъдат изклани до 200 млн. животни. Вирусът може да издържи в продължение на няколко седмици върху всичко - от дрехи до превозни средства, което му позволява лесно да пътува на дълги разстояния.

Чумата се разпространи като горски пожар в цяла Азия, предизвиквайки нарастващо разорение на свиневъдите във Виетнам и Камбоджа и поставяйки Тайланд, втория по големина производител на свинско месо в Азия, под тревога от най-висока степен. През последните седмици случаите в Монголия, Северна Корея и Хонконг са се увеличили, докато Южна Корея провежда кръвни тестове на прасета по границата.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) и експерти в региона се опасяват, че Мианмар, Филипините и Лаос ще бъдат следващите засегнати страни, тъй като всички те са силно податливи на заразата заради проблемите с контрола на движението на прасета и свински продукти през недобре охраняваните граници.

"Това е най-голямото огнище на болест по животните, което някога сме имали на планетата", изтъква Дирк Пфайфър, който е ветеринарен епидемиолог от City University в Хонконг и експерт по африканската чума по свинете. "Епидемиите от шап и луда крава бледнеят в сравнение с нанесените щети. И нямаме начин да я спрем да се разпространява", допълва той.

Понастоящем битката за ограничаване на болестта е загубена. "Налице са опасения, че болестта ще продължи да се разпространява в страните в Югоизточна Азия", изтъква д-р Вантанее Калправидх, който е регионален директор за FAO. По думите му експертите смятат, че случаите на африканска чума по свинете, докладвани от правителствата в региона, са "подценени".

Последиците от епидемията вече се усещат извън Азия. Глобалните цени на свинското месо са се повишили с почти 40 процента, а в дългосрочна перспектива това е вероятно да доведе до повече внос на свинско месо от Европа и Америка, за да се отговори на търсенето, което също ще тласне нагоре световните цени на месото. Анализатори прогнозират, че световното предлагане на свинско месо може да се свие с 8 на сто.