Ураганът "Милтън" застрашава района на залива Тампа, в който живеят повече от три милиона души. Според прогнозите морското равнище може да се повиши с до четири метра.

По данни на Националната океанска и атмосферна администрация в океана ураганът е предизвикал вълни с височина до 8,5 метра,

До момента няма данни за жертви. От дни властите се подготвят за мащабни издирвателни и спасителни операции, които може да продължат цяла нощ. Това означава, че почти цялата спасителна работа ще трябва да се извърши на тъмно посред нощ, но това е нормално.

Ураганът "Милтън" отнесе покрива на известния стадион на Тампа Бей Рейс - "Тропикана Фийлд" в Сейнт Питърсбърг. По данни на местните власти в Тампа на място няма пострадали.

По време на подготовката за бурята стадионът е подготвен за убежище за служителите на службите за бързо реагиране. Във вторник на изкуствената трева на стадиона на Рейз бяха поставени редици от легла, които да се използват от първите спасители.

"Милтън" удари Флорида като буря от 3-та категория
Обновена

"Милтън" удари Флорида като буря от 3-та категория

Повече от един милион домове и предприятия останаха без електрозахранване

"Службите ще се справят", увери губернаторът Рон ДеСантис. Милтън вече предизвика най-малко 19 торнада, които причиниха щети в множество окръзи и са разрушили около 125 къщи, повечето от които мобилни.

. Той достигна сушата малко по-рано и по-южно от прогнозите, като за кратко даде надежда, че щатът може и да бъде пощаден от най-лошото, след като бурята бе понижена до категория 3. Центърът за ураганите го определи като "изключително опасна" буря, способна да предизвика смъртоносни бурни вълни, силни ветрове и внезапни наводнения в централната част на Флорида.

Бурята достигна сушата около 20:30 ч. местно време с ветрове от 195 км/ч близо до Сиеста Кий, на около 100 км южно от метрополията Тампа Бей.