Река Мисисипи достигна невиждани от 70 години нива, съобщават световните агенции. Проливните дъждове и топенето на снеговете доведе до заливането на земеделски земи и десетки селища в щатите Мисисипи, Тенеси и Арканзас.

Метеоролозите прогнозират нови бури и валежи, които е възможно да влошат още повече положението. Към този момент няма данни за жертви, но има хора, които се водят безследно изчезнали.

В делтата на Мисисипи положението е изключително тежко не само заради наводнението, но и поради факта, че регионът е изключително слабо развит за стандартите на САЩ. Очаква се реката и притоците й да залеят целия регион в близките дни.

Общо в делтата на Мисисипи между едноименната река и Язу живеят около 465 000 души. Почвата е плодородна и някои от фермерите, отглеждащи памук, ориз или царевица печелят добре, но, като цяло, регионът е много беден. Според американската статистика 9 от 11 окръга са с най-малко двойно по-лоши финансови показатели в сравнение със средните за страната.

Местният губернатор Хейли Барбър предупреди хората да се евакуират и при най-малкия шанс водата да стигне до домовете им. По думите му на този етап няма опасност дигата на река Язу да се скъса, но ако това стане, истинска приливна вълна ще достигне до близките малки градчета.

Барбър помоли местните хора да се свържат с тези от жителите на региона, които нямат нито електричество, нито телефон и няма начин да разберат навреме за наводнението.