Броят на хората, починали от епидемията от морбили в Демократична република Конго, вече е повече от 6000 души, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

СЗО уточни, че епидемията е най-голямата и най-бързо разпространяващата се в света.

Около 310 000 случая, за които се подозира, че става въпрос за морбили, са регистрирани от началото на 2019 г., отбеляза още СЗО.

Проф. Кантарджиев обнадежден, че се справяме с морбили

Проф. Кантарджиев обнадежден, че се справяме с морбили

За десет дни не са регистрирани нова случаи у нас

Правителството на ДР Конго и СЗО предприеха спешна ваксинация през септември 2019 г. Повече от 18 млн. деца под 5-годишна възраст са били ваксинирани в цялата страна през 2019 г.

Но лошата инфраструктура, атаките срещу здравни центрове и липсата на достъп до рутинно здравеопазване са възпрепятствали усилията за спиране на разпространението на болестта.

Всяка една от 26-те провинции на страната съобщава за случаи на морбили след избухването на заразата, обявена през юни миналата година.

СЗО: Регистрирана е най-високата заболеваемост от морбили за 13 г.

СЗО: Регистрирана е най-високата заболеваемост от морбили за 13 г.

Във Великобритания, Гърция, Чехия и Албания заболяването се върна

ДР Конго също така преживява втората най-смъртоносна зараза от ебола, която светът някога е виждал, но ебола е убила по-малко от половината хора в сравнение с морбили в страната.

"Правим всичко възможно да поставим под контрол тази епидемия", изтъкна д-р Матшидисо Моети, директор на СЗО за Африка.

"За да бъдем наистина успешни, трябва да гарантираме, че никое дете не е изправено пред ненужния риск от смърт от заболяване, което лесно може да се предотврати чрез ваксина. Призоваваме нашите партньори донори спешно да увеличат помощта си", допълни той.

СЗО казва, че са необходими допълнителни 40 млн. долара, за да се разшири ваксинацията до деца между шест и 14 години и да се засили реакцията срещу заразата.

Германия със задължителна ваксинация против морбили

Германия със задължителна ваксинация против морбили

При нарушения глобата може да достигне до 2500 евро

Морбили е вирус, който първоначално причинява хрема, кихане и треска. Няколко дни по-късно той води до обрив, който започва от лицето и се разпространява по цялото тяло.

Повечето хора ще се възстановят, но морбили може да причини доживотна инвалидност. Болестта може да бъде смъртоносна, особено ако причинява пневмония в белите дробове или енцефалит (подуване в мозъка).

Изчислено е, че в световен мащаб от морбили умират общо 110 000 души всяка година.

Бум на морбили в САЩ

Бум на морбили в САЩ

Епидемия на болестта от десетилетия