Увеличава се заболеваемостта от морбили в световен мащаб. От началото на годината има 365 000 случая. Това е най-високата стойност от 2006 г. до сега. Възможно е заразените да са милиони. Срещу това заболяване има ваксина, но може да е смъртоносно или да причини сериозни увреждания на децата, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БНР.

Почти три пъти са увеличени обявените случаи на морбили за последната една година. 

Първи случай на морбили във Варна

Първи случай на морбили във Варна

29-годишен неимунизиран мъж е приет в болница

Според директора на отдела за ваксинация към СЗО Кейт О"Брайън има притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили. Изключение правят Северна и Южна Америка, но намаляването там е съвсем малко

Израелска стюардеса загина от морбили, след полет от Ню Йорк

Израелска стюардеса загина от морбили, след полет от Ню Йорк

Трети случай на починал от морбили в Израел от ноември за последните 15 години

"Имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия", каза Кейт О"Брайън.

Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините. 

Епидемията от морбили у нас продължава, алармира епидемиолог

Епидемията от морбили у нас продължава, алармира епидемиолог

1134 случая на заболяването са регистрирани от февруари до август

"Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им, каза тя. Според нея подвеждащата информация е все по-голяма заплаха.

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, а четири държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало, изгубиха този си статут. Това са Великобритания, Гърция, Чехия и Албания. 

700 са регистрираните случаи на морбили в 11 области в България
Обновена

700 са регистрираните случаи на морбили в 11 области в България

София, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе