Американският помощник по националната сигурност Робърт О'Брайън покани сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдулах Хоти във Вашингтон на 4 септември. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Елиът потвърди пред ТАСС за форума.

"Помощникът по националната сигурност Робърт О'Брайън покани лидерите на Сърбия и Косово във Вашингтон на 4 септември. Разговорите бяха отложени за два дни от 2 септември по причини, свързани с планирането им. Съединените щати очакват тези важни разговори", отбеляза Джон Елиът.

Сърбия и Косово рестартират преговорите след дълга пауза

Сърбия и Косово рестартират преговорите след дълга пауза

Повече от две десетилетия след войната балканските съседи все още не могат да разрешат различията

"Вярваме, че напредъкът по икономическите въпроси, включително създаването на работни места и по-бързият икономически растеж, е първата стъпка за напредване на мирния процес", завърши Елиът.

В четвъртък Вучич посъветва лидерите на непризнатото Косово да не харчат пари за пътя към Вашингтон, тъй като Сърбия няма намерение да признае независимостта на самопровъзгласилия се субект в предстоящите преговори в САЩ.

По-рано специалният пратеник на САЩ за мирните преговори между Сърбия и Косово Ричард Гренел обяви предстоящата среща на 2 септември.

Косово и Сърбия с позитивна среща, продължават диалога

Косово и Сърбия с позитивна среща, продължават диалога

Това беше втората среща на високо равнище между двете страни

Преди това се планираше срещата на представители на Белград и Прищина да се проведе на 27 юни във Вашингтон. Президентът на Косово Хашим Тачи обаче отказа да посети американската столица след обвиненията на Специалната прокуратура за Косово за извършване на военни престъпления, последван от премиера Авдула Хоти от диалога в САЩ. Гренел, коментирайки след това отказа на Хоти, заяви, че за срещата ще бъде намерена нова дата.

Сръбската автономна провинция Косово и Метохия обяви независимостта едностранно през февруари 2008 г. Повече от 60 държави, включително Русия, Израел, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС, са против признаването на Косово.

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Вучич: Не виждам решение на проблема с Косово

Няма промяна в позицията на Белград

Специалният съд за Косово е създаден за справяне с тежки трансгранични престъпления, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени между 1998 и 2000 г. в Косово. Причината за създаването му беше докладът на ПАСЕ, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърди, че членовете на така наречената освободителна армия на Косово в края на 90-те и началото на 2000-те години са били замесени в тежки престъпления като наркотрафик, отвличане и убийства, търговия с човешки органи. За да се гарантира независимостта на работата на правната инстанция, беше решено тя да бъде поставена в Хага.