Британска благотворителна организация предупреди, че до 2060 г. повече от 1 млрд. души по света ще живеят в градове под опасност от катастрофално наводнение в резултат на изменението на климата, съобщава БиБиСи.

В проучване, проведено от организацията „Християнска помощ”, се посочва, че САЩ, Китай и Индия са сред най-застрашените страни.

Допълва се, че големите индийски градове Колката и Мумбай ще бъдат в най-голяма опасност.  

Осемте най-уязвими града в списъка се намират в Азия, следвани от американския град Маями.  

Докладът пришпорва правителствата да предприемат действия за намаляване на глобалното затопляне и да инвестират в програми за ограничаване на бедствията.

Д-р Алисън Доиг, автор на доклада, изтъкнала пред БиБиСи, че хората, живеещи в големи крайбрежни градове, са особено изложени на опасност.

„Смятам, че градове като Колката, Дакар, големите мегаполиси на юг и развиващите се икономики са тези, където хората са най-уязвими на излагане на увеличаване на морското равнище и на по-голямо количество дъждове”, посочва експертката.

Наводненията в тези градове могат да причинят огромни щети, но също могат да застрашат живота на множество хора”, допълва д-р Алисън Доиг.

Тя предупреди, че Флорида има вероятност да страда от големи наводнения, тъй като е разположена много ниско до морското равнище, като при значителна промяна на климата, повишаваща водното равнище с половин до един метър през това столетие, ще потопи голяма част от Флорида, както и от Маями.

В изследването се подчертава, че приоритет трябва да бъде бързото намаляване на въглеродните емисии и ограничаването на увеличението на температурите, като се премине от изкопаеми горива към нисковъглеродна енергия.