Иранските власти са арестували повече от сто души по обвинение в отравяне на училища, съобщи иранската информационна агенция IRNA.

Според иранското министерство на вътрешните работи някои от задържаните са използвали безвредни вещества с неприятна миризма "от злонамереност", докато други са използвали отровни вещества, "за да тероризират населението и учениците, да затворят училища и да създадат скептицизъм към Иран".

Последните се проверяват за връзки с терористични организации.

Иранският аятолах Али Хаменей по-рано поиска смъртно наказание за отговорните за масовите отравяния, ако се докаже, че те са причинени умишлено.

Жертви на отравянията станаха повече от 1000 ученици от двата пола, предимно момичета. Някои от тях се нуждаят от болнично лечение.

Първи арести за натравянията на ученички в Иран

Първи арести за натравянията на ученички в Иран

Над 5000 момичета са потърпевши от атаките

Неизяснените засега случаи на заболяване са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските власти смятат, че момичетата може да са били отровени и обвиниха за атаките враговете на Техеран.

Загадъчните натравяния предизвикаха гняв и протести с искане властите да вземат мерки.

Освен това те разтревожиха и международна общност, като няколко западни страни призоваха за независимо разследване, особено след като първите случаи бяха докладвани малко след началото на антиправителствените протести, предизвикани от смъртта в ареста на 22-годишната кюрдка Махса Амини.

Върховният лидер на Иран осъди остро отравянето на ученички

Върховният лидер на Иран осъди остро отравянето на ученички

Аятолах Али Хаменей призова извършителтие да бъдат сурово наказани