Повече от 2 млн. души могат да се изправят пред глад до края на лятото, освен ако не се предприемат спешни мерки да се отговори на сушата в Сомалия, пише британското издание "Гардиън".

Мар Лоукок, който е ръководител за хуманитарната помощ към ООН, заяви, че страната е изправена пред един от най-сухите дъждовни сезони от повече от три десетилетия и "бързо влошаваща се хуманитарна ситуация".

До септември 2,2 млн. души ще се сблъскат с толкова сериозен глад, който застрашава живота и препитанието им. Други 3,2 млн. души, около една пета от населението на Сомалия, няма да са сигурни за следващото си хранене.

"Ако няма бърз отговор, ще е налице голям проблем", подчерта Лоукок.

Половината от всички деца в Африка умират от недохранване

Половината от всички деца в Африка умират от недохранване

Близо 60 милиона деца в Африка нямат достъп до достатъчно храна

През миналата седмица ООН предупреди, че вместо да увеличат работата си, агенциите ѝ са били принудени да спрат работа в някои райони, тъй като апелът за хуманитарна помощ за Сомалия е бил изключително слабо финансиран.

Кризата се разразява, докато местните общности се борят да се възстановят след двугодишна суша, която приключи през 2017 г.

"Бяхме изненадани колко бързо се завърна тази суша", отбеляза Насра Исмаил, която е директор на консорциума на неправителствените организации в Сомалия, като допълва: "Времето за хората да се възстановят се сви наполовина и продължава да намалява всеки сезон. В края на краищата това е климатична криза."

Периодът от април до юни, за който първоначално прогнозата е била за нормален дъждовен сезон, сега се смята за един от най-сухите от повече от 35 години.

Провалът на дъждовния сезон е бил частично предизвикан от циклони в южната част на Индийския океан, включително циклона Идаи през март, които са възпрепятствали дъждовете да се движат на север. Това стана на фона на необичайно горещите и сухи условия между януари и март, както и лошият сезон "деир" между октомври и декември миналата година.

Въпреки че през последните седмици е имало известно количество валежи, те все още са доста под необходимото, което води до унищожаване на реколтата и смърт на добитък.

Лоукок изтъкна, че агенциите на ООН са изправени пред сериозна липса на финансиране, но че навременната намеса ще предотврати най-тежкото човешко страдание и ще се окаже по-ефективно от гледна точка на разходите. Планът за хуманитарен отговор, който търсеше 1,08 млрд. долара финансиране за годината, получи само една пета от тази сума до края на май. Оттогава апелът беше заменен от план за реагиране при суша, за който се търсят 710 млн. долара.

ООН е отделила 45 млн. долара за подкрепа на Сомалия, както и части от Етиопия и Кения. По-голямата част от средствата, 30 млн. долара, ще отидат за Сомалия.