Гладът е основната причина за смъртта на близо половината от всички починали деца в Африка, показва ново проучване, цитирано от "Гардиън".

В изследването на Африканския форум за политика за закрила на детето се призовава за спешни действия. Отбелязва се, че близо 60 милиона деца в Африка нямат достъп до достатъчно храна, въпреки че континентът отчита икономически ръст през последните години.

На всеки три секунди по света умира по едно дете заради недохранване - 10 00 деца всеки ден, но въпреки че данните показват намаляване на глада при децата на световно ниво, ситуацията става все по-тежка в някои части на Африка, където проблемът е предимно въпрос на политическа воля.

90% от децата в Африка не покриват критерия за минимална диета, очертана от Световната здравна организация. Две на пет деца не се хранят редовно. Либерия, Конго и Чад са на дъното на таблицата що се отнася до деца, които получават достатъчно храна и има разнообразие. До тях са Зимбабве, Гвинея-Бисау, Гамбия и Демократична република Конго.

Гладуването на децата може да струва на африканските държави 17% от БВП.