Повече от 2 милиарда души в Азия и Африка са под риск да се заразят с вируса Зика. Това се посочва в доклад, публикуван в изданието Lancet Infectious Diseases, цитиран от BBC.

Според учени от Оксфордския университет и университета в Торонто, най-уязвими от вируса са жителите на Индия, Индонезия и Нигерия.

Под риск да се превърне в епидемия са и страни като Филипините, Пакистан и Бангладеш, но и Виетнам, предупреждава докладът.

Прогнозата на учените се основава и на количеството на туристите и пътешествениците, които посещават страните, видовете комари, способни да пренасят вируса, а също и местния климат.

Взимайки под внимание всички тези фактори изследователите извеждат най-рисковите зони за възникване на епидемия от зика.

По тяхно мнение в много страни хората живеят в условия, в които може да разпространи самият вирус, но реакцията на заболяването и мерките срещу неговото разпространение биха били твърде сложни и несигурни за изпълнение заради неработеща добре система на здравеопазване.

При това учените допускат, че в някои от регионите има вроден имунитет спрямо вируса, което има вероятност да намали риска.

До този момент вирусът Зика е установен в 65 страни от света, като много от тях са страни от Азия.  

Първото разпространение на вируса беше в страни от Латинска Америка.