Над 2500 души са загинали или изчезнали в Средиземно море от началото на годината, докато са се опитвали да достигнат Европа. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирана от "Франс прес" и ДПА.

Това е драстично увеличение в сравнение с общо 1680 загинали или изчезнали мигранти през същия период на 2022 г.

Мигрантите и бежанците "ги грозят смърт и груби нарушения на човешките права на всяка крачка", заяви директорката на службата на ВКБООН в Ню Йорк Рувен Меникдивела пред Съвета за сигурност.

Изявлението ѝ бе направено в същия ден, когато министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят как да се справят с хората, мигриращи към Европа по море, на фона на нарастващата загриженост по въпроса от Италия и Германия.

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Отново се заговори за преразпределение на мигранти

От години държавите членки и Европейският парламент преговарят за широкообхватни реформи на общата система за убежище на ЕС, но без резултат.

По данни на ВКБООН около 186 000 души са достигнали Европа през Средиземно море между януари и 24 септември тази година.

От тях 130 000 са пристигнали в Италия, което е 83% увеличение в сравнение с миналата година. Други са се установили в Гърция, Испания, Кипър и Малта.

По отношение произхода на мигрантите 102 000 души са прекосили Средиземно море от Тунис, а други 45 000 - от Либия.

Приблизително 31 000 души са били спасени в морето или заловени и свалени на брега в Тунис, а 10 600 - в Либия.

Меникдивела напомни на Съвета за сигурност, че пътуването по суша от страните от Африка на юг от Сахара, откъдето произхождат много мигранти, до бреговете на Либия и Тунис "остава едно от най-опасните в света".

"Животи се губят и на сушата, далеч от общественото внимание", подчерта тя.

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Мелони е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие"