Италианският премиер призова ООН да започне "глобална безмилостна война" срещу трафика на мигранти, съобщава "Франс прес".

Апелът на Джорджа Мелони идва след скока на пристигащите бежанци на остров Лампедуза.

Пред Общото събрание на ООН тя заяви, че Италия, която следващата година ще е домакин на Г-7, е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие".

"Може ли организация като тази, която потвърждава в учредителния си акт вярата в достойнството и стойността на човешките същества, да си затваря очите за тази трагедия?", запита Мелони.

"Вярвам, че е задължение на организацията да отхвърли всеки лицемерен подход към този въпрос и да води глобална безмилостна война срещу трафикантите на хора", настоя тя.

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Париж е готов да помогне на Рим за връщането на бежанците по родните им страни

"За да направим това, трябва да работим заедно на всяко ниво. Италия планира да бъде на първа линия по този въпрос", допълни още премиерът.

Мелони, който е лидер на партия "Италиански братя", пое поста отчасти благодарение на обещанията си за борба с нелегалната миграция.

По данни на Международната организация по миграция към ООН между понеделник и сряда миналата седмица около 8500 души са акостирали на Лампедуза на 199 лодки. Това накара председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети острова в неделя, за да обяви план за действие при извънредни ситуации.

Мелони обвини каналджиите на хора, наричайки ги "мафия", която печели толкова, колкото трафикантите на наркотици. Тя увери, че Италия ще работи за справяне с първопричините за проблема и ще помогне на африканските страни "да растат и просперират".

"Африка не е беден континент. Напротив, тя е богата на стратегически ресурси", подчерта Мелони.

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Ние ще решаваме кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, обяви Фон дер Лайен