Над 30 души са ранени от пожарите в Португалия. Повече от 1000 пожарникари продължават да се борят на фона на горещите температури, съобщава АП.

Около 90% от зоната на пожара в Кастело Бранку, на 200 километра североизточно от столицата Лисабон се контролира след по-хладните нощни температури, обяснява Педро Нунес, ръководител на местната агенция за гражданска защита.

Властите предупреждават, че очакват горещината и вятърът да се увеличат отново в следобедните часове и че горите са сухи след седмици с малко валежи.

Португалската агенция за гражданска защита съобщава, че 321 специализирани машини и осем самолета за вода са изпратени, за да се справят с пламъците.

Полицията разследва какво е причинило пожара на фона на подозрения, че е започнал умишлено. Прогнозите са, че температурите ще достигнат почти 40°C до края на деня.

През последните седмици се наблюдават големи пожари в Испания, Гърция и Германия. Властите в Европейския съюз предупредиха, че горски пожари са "нарастваща заплаха" за целия континент. През май горските пожари също засегнаха Мексико и Русия.

Средната годишна площ, обгорена от горски пожари в Португалия между 2010 и 2016 г., е малко над 100 000 хектара (247 000 акра). Това е повече, отколкото в Испания, Франция, Италия или Гърция - страни, които са значително по-големи от Португалия.

Почти 11 500 пожарникари са в готовност тази година, повечето от тях са доброволци. Експертите и властите са идентифицирали няколко фактора, които правят Португалия толкова уязвима от горски пожари. Справянето с някои от тях е дългосрочно предизвикателство.

Населението на португалските провинции намалява, тъй като хората са се преместили в градове в търсене на по-добър живот. Това означава, че горите са пренебрегнати, особено предвид факта, че много от останалите са възрастни хора.

Големи площи от централна и северна Португалия са покрити с гъсти, непрекъснати участъци от гора и хълмист терен. Голяма част от горите са борови и евкалиптови дървета, които горят лесно и силно.

Еколози призовават правителството да ограничи площта на евкалиптовите гори, който горят като факли. Но това е много ценна култура за хартия и целулоза в Португалия, като миналата година индустрията реализира продажби на стойност 2,7 млрд. евро. Правителството твърди, че въвежда постепенно ограничения.

Експертите твърдят, че Португалия трябва да засади дървесни видове, които са по-устойчиви на огън. Изменението на климата се превръща в още едно предизвикателство, което води до горещи, по-сухи и по-дълги лета. Върховият пожаропасен сезон, който преди е от 1 юли до 30 септември, сега започва през юни и приключва през октомври.

1000 пожарникари се борят с горски пожари в Португалия

1000 пожарникари се борят с горски пожари в Португалия

Ранени са осем пожарникари и един цивилен