Повече от 30 души са загинали в горските пожари, които бушуват в щатите по западното крайбрежие на САЩ, съобщават властите.

Десетки хора са изчезнали само в щата Орегон, като служител от службите за извънредни ситуации заяви, че щатът трябва да се подготви за "инцидент с масови жертви".

От три седмици в Орегон, Калифорния и Вашингтон бушуват пожари, изгарящи милиони акра земя и унищожаващи хиляди домове.

Десетки хиляди хора са принудени да напуснат домовете си.

Над 500 000 души бягат от десетки смъртоносни горски пожари в САЩ

Над 500 000 души бягат от десетки смъртоносни горски пожари в САЩ

Ад в щата Орегон

Кандидатът на Демократическата партия за президент Джо Байдън предупреди вчера, че "климатичните промени представляват непосредствена, екзистенциална заплаха за нашия начин на живот" и обвини президента Доналд Тръмп, който е скептик по отношение на климата, че отрича "тази реалност".

Тръмп, който трябва да посети Калифорния в понеделник, за да бъде запознат с положението, хвърли вината за горските пожари върху лошото управление на горите.

Пожарите вече са изгорили земя с размерите на щата Ню Джърси.

Замърсяването с дим от горските пожари остави най-големия град в Орегон, Портланд, с най-лошото качество на въздуха в света, следван от Сан Франциско и Сиатъл.

В Орегон, където пожарникарите се борят с 16 големи пожара, на 40 000 души им е наредено да се евакуират.

Горските пожари в Калифорния изгориха рекордна площ

Горските пожари в Калифорния изгориха рекордна площ

Предишният рекорд бе 1,96 милиона акра изгорена площ

Службата за управление на извънредни ситуации в Орегон казва, че при пожарите са загинали 10 души, но предупреждава, че броят на жертвите може да бъде много по-голям.

Ръководителят на пожарната служба в Орегон Джим Уокър подаде оставка вчера, малко след като беше пуснат в отпуск по време на разследване на персонала.

По-рано тази седмица губернаторът Кейт Браун призова собствениците на къщи да стоят настрана от пожарните зони въпреки съобщенията за грабежи.

41-годишната Беатрис Гомес Боланос заяви пред агенция "Ройтерс" за плашещото каране на семейството ѝ в опит да се спасят през пламъците, горящи от двете страни на колата им. Тя казала на четирите си деца да затворят очи, докато бягат.

"Всичко е изчезнало. Трябва да започнем отново от нищото, но сме живи", каза тя пред агенцията.

Поне един пожар в Орегон - пожарът Алмеда, един от най-разрушителните в щата - се разглежда като предполагаем палеж.

В щата Вашингтон пожарникарите се борят с 15 големи пожара. Едногодишно момче почина по-рано тази седмица, след като семейството му се опита да избяга от пожар. Родителите му остават в критично състояние.

Извънредно положение в 5 окръга на Калифорния заради горските пожари

Извънредно положение в 5 окръга на Калифорния заради горските пожари

Националната гвардия се включва в спасителните операции

От своя страна губернаторът на щата Калифорния Гавин Нюзъм, демократ, коментира, че "дебатът около климатичните промени приключи, това е извънредна ситуация с климата, това е реално и се случва".

Той призна за пропуски в управлението на горите през последните десетилетия, но добави: "Това е проблем, но не е големият проблем."

Изтъквайки усилията на щатите за борба с климатичните промени, той каза, че рекордните горещи вълни и безпрецедентни пожари са проблемите, които дълго време са прогнозирани от учените.

Президентът Тръмп подчерта слабите мерки за контрол на пожарите като основна причина за последните пожари.

"Трябваше да почистите горите си - има много, много години на листа и счупени дървета и те са ... толкова запалими", каза той на предизборен митинг миналия месец.

Северният комплексен пожар, който гори от 18 август, е сред най-смъртоносните в историята. Досега са намерени 12 тела, а редица хора все още са в неизвестност.

От 15 август в Калифорния има най-малко 22 смъртни случая от пожари. Десетки хиляди хора са евакуирани, като 14 800 пожарникари продължават да се борят с 28 големи пожара в щата.