Повече от половин милион души в американския щат Орегон бягат от смъртоносни горски пожари, които бушуват в северозападната част на САЩ в близост до Тихия океан.

Разпалвани от необичайно горещи, сухи ветрове, десетки пожари бушуват в щата и поне един от тях се разглежда като предполагаем палеж.

Губернаторът Кейт Браун каза, че все още не е известен точният брой загинали, въпреки че поне четири жертви са потвърдени.

Горските пожари в Калифорния изгориха рекордна площ

Горските пожари в Калифорния изгориха рекордна площ

Предишният рекорд бе 1,96 милиона акра изгорена площ

В момента над 100 горски пожара бушуват в 12 западни американски щата.

Орегон, Калифорния и Вашингтон понесоха най-голямата тежест на горските пожари, които в няколко случая унищожиха цели градове. Само в Калифорния са потвърдени поне 10 загинали.

Според Националния междуведомствен пожарен център са унищожени около 4,4 милиона акра - площ приблизително равна на тази на Уелс, отбелязва Би Би Си.

Снощи службата за управление на извънредни ситуации в Орегон потвърди последните данни за евакуираните хора, които възлизат на повече от 10% от населението на щата от 4,2 млн. души.

Извънредно положение в 5 окръга на Калифорния заради горските пожари

Извънредно положение в 5 окръга на Калифорния заради горските пожари

Националната гвардия се включва в спасителните операции

Губернаторът Браун, демократ, заяви по време на пресконференция: "Никога не сме виждали това количество неограничен пожар в щата ... Това няма да е еднократно събитие. За съжаление, това е бъдещето. Ние усещаме острите въздействия на климатичните промени."

Сред евакуираните са повече от 1 300 затворници, повечето жени, в Уилсънвил. Затворът е застрашен от два големи пожара, за които властите смятат, че са на път да се слеят.

Жертвите в Орегон включват 12-годишно момче и баба му, които загинаха в горски пожар близо до Лайънс, на 112 км южно от Портланд.

Един от най-разрушителните пожари, който започна в Ашланд близо до границата с Калифорния, е разглеждан от полицията като подозрителен. Той е свързан с поне двама загинали и е унищожил стотици домове в градовете Феникс и Талант.

Шефът на полицията в Ашланд Тиге О'Миара заяви: "Имаме основателни причини да вярваме, че в това е имало човешки елемент."

Но слуховете, че пожари в района на окръг Дъглас са предизвикани от членове на левите "антифашисти" или десни групи като "Горди момчета", бяха отхвърлени от полицията.

Горските пожари предизвикаха и масови евакуации в предградията на Портланд. Според вестник Portland Tribune замърсяването в града в четвъртък е било най-голямото в света, по-голямо от Джакарта в Индонезия, Ню Делхи в Индия и Лахор в Пакистан.

В щата Вашингтон е загинало едногодишно момче, а родителите му са били в критично състояние, след като димът и пламъците са ги обзели, докато са се опитвали да избягат от най-големия пожар в щата.

Горски пожар унищожи и повечето домове в стария железничарски град Малдън, в източната част на щата. Полицаи са тичали по улиците, викайки на жителите да бягат и да спасяват живота си, когато пламъците са приближавали.

В Калифорния властите в окръг Бът северно от Сакраменто са открили 10 тела през последните два дни и има опасения, че жертвите ще се увеличат, след като 16 души остават в неизвестност.

Там на около 64 000 души им е било наредено да се евакуират, докато 14 000 пожарникари са се борили с 29 големи пожара. Издадена е заповед за евакуация за общността Парадайс, която до голяма степен беше унищожена при пожара в лагера през 2018 г.

Шест от 20-те най-големи пожара в историята на щата са се случили тази година.