Броят на поставените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 6 милиарда. Повече от половината от тях са поставени в три страни - Китай (2,18 млрд.), Индия (0,84 млрд.) и САЩ (0,4 млрд.), според изчисления на ТАСС въз основа на официални данни на правителствата и статистика от медии.

До момента в света са поставени 6,002 млрд. ваксини срещу коронавирус. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са преминали пълния курс на ваксинация, тъй като много страни съобщават само броя на сертифицираните дози ваксини срещу COVID-19 и броя на поставените ваксини.

Вече над 5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Вече над 5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Бурунди, Еритрея и Северна Корея все още не са започнали ваксинация

В страни като Испания, Малта, Исландия, Португалия, ОАЕ и Сейшелските острови повече от 75% от населението вече е получило поне една доза ваксина. В Русия, според изчисленията на ТАСС въз основа на данни от регионалните власти, броят на преминалите първия етап на ваксинация миналата седмица е надхвърлил 47 млн. души, което обаче е под една трета от населението на страната.

В същото време, по думите на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, в 50 страни по света, главно в Африка, до края на септември няма да е възможно да се постигне целта, поставена по-рано от СЗО за покриване най-малко 10% от населението с ваксинация срещу коронавируса.

Китай доставя 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината

Китай доставя 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината

100 милиона дози ваксини ще бъдат дарение

Според изчисления на експерти на "Блумбърг" направените до момента ваксинации по света са достатъчни, за да бъдат напълно ваксинирани 38,7% от населението на планетата, а средният темп на ваксинация е над 33 млн. дози на ден. Ако тези темпове се запазят, след шест месеца ще бъде възможно да се постигне 75% ваксинация на населението на Земята.

Общо в света има повече от десет ваксини срещу коронавируса в граждански оборот, включително руските "Спутник V", "Спутник Лайт", "Епиваккорона" и "Ковивак", препаратите на американския концерн Pfizer и неговия германски партньор BioNTech, британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и Оксфордския университет, китайските фармацевтични компании Sinovac и Sinopharm, индийската Covaxin, както и продуктите на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson.