Повече от 5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в световен мащаб. Това показват изчисленията на "Франс прес" въз основа на данни от официални източници към 17:30 часа българско време във вторник, като световната кампания за ваксиниране вече върви с бързи темпове.

Докато бяха необходими около 140 дни за поставянето на първия милиард дози ваксини, за третия, четвъртия и петия милиард отне между 26 и 30 дни, показват данните.

Почти 40 процента (1,96 млрд.) от петте милиарда дози са приложени в Китай. Заедно с Индия (589 млн.) и САЩ (363 млн.) това са трите страни, които са поставили най-много ваксини.

Колебаете за Covid ваксина - ето отговори на някои често задавани въпроси

Колебаете за Covid ваксина - ето отговори на някои често задавани въпроси

Антиваксъри срещу хора с истински притеснения, Euronews отговаря на истинските притеснения, логични са и справедливи

По отношение на защитеното население сред страни с повече от 1 млн. души, Обединените арабски емирства са лидер. Страната е приложила 179 дози на 100 жители, което означава, че е ваксинирала напълно близо 75 процента от населението си.

Следват Уругвай със 154 дози на 100 жители, Израел (149), Катар (148), Сингапур (147), Бахрейн (144), Дания (143), Чили (140), Канада (139), Португалия и Белгия (по 138), Китай (136), Испания (134), Ирландия (133) и Великобритания (132).

Повечето от тези страни са ваксинирали напълно между 65 процента и 70 процента от населението си.

Някои, като Емирствата, Бахрейн, Израел, Уругвай и Чили дори започнаха да поставят подсилващи дози, за да удължат имунитета на напълно ваксинираните.

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Над 92 млн. американци вече са ваксинирани с Pfizer

Франция, която ще започне да поставя бустерни дози от средата на септември, не изостава много, като 126 дози са поставени на 100 души, а 62% от населението е напълно ваксинирано.

Тя задмина САЩ, които са поставили 110 дози на 100 жители, като 52 процента от населението на страната са напълно ваксинирани.

Повечето бедни страни вече започнаха да ваксинират, главно благодарение на схемата Covax, но обхватът остава много неравен.

Ваксините давали равенство, а не били дискриминация

Ваксините давали равенство, а не били дискриминация

Ваксинацията е най-демократичното средство в медицината, убедена проф. Кожухарова

Богатите страни са приложили средно 111 дози на 100 жители в сравнение със само с 2,4 дози в бедните страни. Инжекциите в тези страни напоследък се увеличиха след дарения от някои по-богати страни.

Средно по света са инжектирани 64 дози на 100 жители.

Три страни все още не са започнали ваксинация: Бурунди, Еритрея и Северна Корея.

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

При 80%, ваксинираните австралийци ще имат свободата да пътуват между щатите