Над 4,8 милиарда дози ваксини са приложени досега по света. По отношение на човешкия живот това представлява само 32% от световното население с поне една доза, според последните данни на Оксфордския университет, пише Euronews. 

Последните усилия за борба с COVID-19 са насочени изцяло към хората, които са неваксинирани - и те имат смесени резултати.

В страни като Франция правителството налага ваксиниране на здравните работници и изисква сертификат за COVID-19 за влизане на места като ресторанти и кина. В Германия ръководителят на канцеларията на Германия Хелге Браун заяви, че ваксинираните хора "ще имат повече свободи, отколкото неваксинираните хора".

В САЩ президентът Джо Байдън настоява за парични награди за тези, които се ваксинират.

Антиваксъри срещу хора с истински притеснения

Въпреки всички усилия, милиони все още трябва да се ваксинират. Тези, които продължават да се колебаят, попадат в две основни категории: групата, която е напълно против идеята и тези, които разбират необходимостта от ваксина срещу COVID-19, но имат опасения за безопасността.

Здравните специалисти изразиха притеснения относно третирането на неваксинираните като група дезертьори и за поставянето им всички под знамето на антиваксърите.

Euronews събра въпроси, които отразяват някои от най-належащите опасения за тези, които все още се колебаят относно ваксината. Техните опасения са логични и справедливи.

Тези въпроси са зададени на професор Нийл Мабот, председател на имунопатологията в Института Рослин в Университета в Единбург. Неговото изследване се фокусира върху имунните реакции към инфекциозни заболявания и как стареенето влияе върху функцията на нашата имунна система.

Като допълнителен ресурс е позоваване на Наръчника за ваксините срещу COVID-19 от Университета в Бристол, където екип от известни научни експерти предлага най-новата информация за ваксините.

Най-често срещаният въпрос засяга дългосрочните странични ефекти на ваксините. Един читател представя изследване, което предполага, че ваксината срещу хепатит Б увеличава риска от развитие на множествена склероза. Как да се уверим, че в дългосрочен план няма подобно нещо с ваксината срещу COVID-19?

Проф. Мабот: Да, много, много добър въпрос. Хората трябва да бъдат спокойни, регулаторните агенции във всяка страна са разгледали много внимателно докладите за странични ефекти, били те леки или сериозни и търсят този вид сериозни сигнали.

Към днешна дата по-голямата част от данните по света показват, че страничните ефекти са много леки и много преходни, като траят само около ден. Типичните от тях са възпалена ръка и след това грипоподобни симптоми, които продължават може би ден или два.

Установена е много рядка честота на сериозни странични ефекти. И все пак в много случаи не е сигурно дали те са причинени от ваксината, или това е някакъв косвен ефект. Но те все още са изключително, изключително редки. Ваксините срещу COVID-19 се оказаха много безопасни.

Наръчник за ваксините срещу COVID-19: Европейската агенция по лекарствата пусна първата си актуализация за безопасността на ваксината Pfizer/BioNTech на 29 януари 2021 г. Данните за безопасността, събрани за употребата на Comirnaty в кампаниите за ваксинация, са в съответствие с известния профил на безопасност на ваксината и не са идентифицирани нови странични ефекти.

Какво ще кажете за дългосрочните странични ефекти? Този вид, който ще отнеме години, за да бъде открит?

Проф. Мабот: За много дългосрочните странични ефекти би било много, много трудно да се проследи това до ваксината, нали? Ако това е нещо, което се е случило една година след ваксинацията, е много трудно да се каже със сигурност, че това се дължи на ваксинация или обстоятелства и поради други фактори.

Но както посочих, тъй като доставяме тези ваксини на милиони хора - всъщност милиарди дози, които са прилагани по целия свят - това ни дава много добра представа за страничните ефекти, които тези ваксини правят или не правят.

Той отбелязва например потенциалния страничен ефект от съсирването, макар и рядко с ваксината AstraZeneca. Успяхме да погледнем назад към данните и да преразгледаме как прилагаме тези ваксини и как да ги прилагаме.

Наръчник за ваксините срещу COVID-19: И като се има предвид известният риск, че COVID-19 може да причини дългосрочни щети, рискът от дългосрочни странични ефекти от ваксините ще бъде далеч по-малък.

Какво ще кажете за риска от тромбоза? Колко вероятно е това?

Наръчник за ваксините срещу COVID-19: Сега изглежда има връзка между събития на кръвни съсиреци и ваксинацията с AstraZeneca, но тези странични ефекти изглеждат много редки.

Има по-висок риск да получите тромбоза от Covid-19, отколкото от ваксинацията. Относителният риск от кръвен съсирек в мозъка (известен като CVT-тромбоза на централната вена) е около 6-10 пъти по-висок от Covid-19, отколкото от ваксина. За кръвен съсирек в черния дроб (известен като PVT - тромбоза на порталната вена) рискът е 7-14 пъти по-висок от COVID, отколкото от ваксина.

Ще повлияят ли ваксините срещу COVID-19 върху плодовитостта?

Наръчник за ваксините срещу COVID-19: Ръководството, публикувано от Асоциацията на репродуктивните и клинични учени (ARCS) и Британското общество за плодовитост, потвърждава, че няма абсолютно никакви доказателства и теоретична причина, някоя от ваксините да може да повлияе на фертилитета на жените или мъжете.

Ще промени ли приема на ваксина иРНК моята ДНК?

Наръчник за ваксините срещу COVID-19: Може най-лесно да се опише като инструкции за вашите клетки как да си направят протеин или дори само парче протеин. ИРНК не може да променя генетичния състав (ДНК) на човек. ИРНК от ваксина срещу COVID-19 никога не влиза в ядрото на клетката, където се съхранява нашата ДНК. Това означава, че иРНК не влияе и не взаимодейства с нашата ДНК по никакъв начин.

Вместо това ваксините срещу COVID-19, които използват иРНК, работят с естествените защитни сили на организма, за да развият безопасно защитата (имунитет) срещу болести.

Това ни води до втори най-притеснителен въпрос. Как е възможно ваксините да са направени толкова бързо?

Проф. Мабот: Това също е много добър въпрос. Това, което хората трябва да оценят, е, че въпреки че ваксината е произведена бързо, всъщност тези ваксини са изследвани и проектирани в продължение на много години, поне 10 години за ваксината AstraZeneca, например.

Те вече бяха проектирани в аденовирусен формат, който по-късно може да се използва за доставяне като ваксина. И всъщност се възползваха от възможността, когато възникна настоящата вирусна епидемия, да пренасочат тази ваксина, да препроектират тази ваксина за използване срещу коронавируса.

Така че тези ваксини не са направени за една нощ. Имаше много задълбочени изследвания, които се занимаваха с това дълго преди това.

Друго, което научихме по време на епидемиите от коронавирус, е, че можем да рационализираме този процес на тестване и одобрение, за да го направим по-ефективен. Всички тези ваксини са преминали през стандартната фаза едно, две и три изпитвания за безопасност и ефикасност.

Колко ефективна е ваксината срещу коронавирус в сравнение с други предишни ваксини?

Проф. Мабот: Първоначално мислехме, че може би 50% или 60% биха били добра защита срещу сериозни заболявания и смърт, ако имаме късмет.

Ако искате да спрете болестта напълно, тогава се нуждаете от ваксина, която е 100 % ефективна, но няма налични ваксини на планетата, които да имат това ниво на ефикасност.

Всички основни ваксини, които използваме в момента - ваксините Pfizer, Moderna и AstraZeneca - осигуряват много висока защита около 98% срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт.

Разбира се, има проблеми с нарастването на различните варианти, по-специално варианта Делта, където ваксинираните хора все още могат да бъдат засегнати. Но при повечето от тези хора болестта е много, много по-лека. И много малко хора, които са напълно ваксинирани, попадат в болница със сериозно заболяване.

Какво точно означава ефикасността на ваксината? Пречи ли ви всъщност да се разболеете или означава, че ви пречи да хванете вируса?

Проф. Мабот: Ваксините срещу коронавирус бяха тествани за защита срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт. Ето какво имаме предвид тук под ефикасност.

Значи не означава непременно, че няма да хванете вируса; това означава ли, че те са предназначени да предотвратят сериозно заболяване?

Да, точно така. Както посочих, със сигурност срещу Делта, някои двойно ваксинирани или напълно ваксинирани хора все още се разболяват от коронавирус, но по-голямата част от тези хора са с леко заболяване, ако има въобще такова. И това очевидно контрастира с неваксинираните, като много от тях ще се окажат в болница след тежко заболяване.

Можете ли да разпространявате вируса, когато сте ваксинирани?

Проф. Мабот: Има косвени доказателства, които предполагат, че това е вярно. Зависи от вариацията на коронавируса.

Ако сте заразени с някои от другите по-ранни варианти, може би не. Има проучване във Великобритания, което показва, че ваксините предотвратяват около 40% предаване на Алфа варианта на всички ваксинирани хора.

Така че, дали това е вярно или не за варианта Делта, не знаем, защото е много по-агресивен. Така че може да се окаже, че всички ваксинирани хора може би все още могат да предадат вируса на други хора. Но разбира се, ако са напълно ваксинирани, няма да изпитат сериозно заболяване.

Някои хора смятат, че не си струва да се ваксинират, защото все пак има шанс те да разпространят вируса. Какво мислите за това?

Проф. Мабот: Въпреки тази възможност, ваксините все още осигуряват много добра защита срещу предаване. И отново, ваксините се държат много добре за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализации и смърт.

Например, все още имаме голяма тежест от вируса във Великобритания, но броят на хоспитализациите, сериозните заболявания и смъртните случаи са много по-ниски. По-голямата част от смъртните случаи и тежките заболявания и хоспитализациите, които наблюдаваме във Великобритания, са хора, които са неваксинирани.

Така че, ако хората искат да не се озоват в болниците със сериозно заболяване и да умрат от коронавирус, силно бих им препоръчал да се вкасинират.

Бихте ли изпитали асимптоматична инфекция, ако хванете вируса след пълната ваксинация?

Проф. Мабот: Да, потенциално бихте имали асимптоматична инфекция. И със сигурност, много леки симптоми, ако проявите такива, защото сте ваксинирани и имате защитен имунитет.

Някои хора в нашите анкети заявиха, че са обезпокоени от факта, че ще трябва да получават бустер ваксина всяка година.

Проф. Мабот: Да, това е интересен въпрос. Все още не е категорично дали ще са необходими или не бустер ваксини. Знам, че във Великобритания сериозно се обмисля възможността сега да се въведат бустер ваксини за високорисковите индивиди, може би за тези с отслабена имунна система и имуносупресия - може би пациенти с рак, които са били подложени на химиотерапия, пациенти с трансплантация и т.н.

Иначе в повечето случаи не мисля, че има силна нужда от бустер ваксини. Но ние, разбира се, ще следим всичко това.

Добре, какво ще стане, ако възникне нов вариант, който може да избяга от имунитета, създаден от ваксините?

Проф. Мабот: Е, тогава може да се окаже така, че след около година или по някое време, може би ще трябва да осигурим някаква подходяща ваксина, за да обучим имунната система да разпознава нови и нововъзникващи вирусни щамове. Но ваксините, които използваме в момента, са идеално подходящи за бързо пренасочване, за препроектиране, за да се отговори на очевиден нов вид вариант.

Има някои ваксини, които могат да осигурят защита през целия живот. Може би една доза като дете и не е нужно да го правим до края на живота си.

Със сигурност, например, като тетанус във Великобритания, го използвахме веднъж на всеки 10 години. Така че, това наистина зависи от патогена или инфекцията и вида на вируса, дали имаме нужда от това, просто не знаем на този етап за коронавируса. Но, разбира се, времето ще покаже.

Друг аргумент сред хората, които се колебаят да вземат ваксината, е, че дори да сте двойно ваксинирани, може да не развиете антитела.

Проф. Мабот: Не бих казал, че има голям процент хора, които не произвеждат антитела. Това ще са хора, които имат отслабена имунна система по различни причини. Най-очевидните биха били имуносупресираните. Може би получават някакви имуносупресивни лекарства, пациенти с трансплантация, може би са пациенти подложени на химиотерапия, може да са хора с инфекции като ХИВ, може да са много възрастни хора.

С напредването на възрастта имунната ни система става по-малко ефективна и по-малко отзивчива към ваксините. Така че ще има определени обстоятелства, при които имунният отговор е много по-слаб към ваксините. Но това няма да е вярно за по-голямата част от населението, което като цяло ще направи доста силен отговор с антитела с ваксините.

Каква е разликата между пробивна инфекция и пробивна болест?

Проф. Мабот: Те са сравнително сходни фрази за едно и също нещо, пробивна инфекция би била там, където имате ваксинирана популация и въпреки това се е появил друг щам, който е в състояние да заобиколи или избяга от този имунитет в тази популация. Предполагам, че тогава това би причинило така наречената пробивна болест, защото тези хора не изпитват клинични признаци на Covid 19.

Друг важен въпрос: Фактът, че ваксинираните хора се разболяват, означава ли, че ваксините не работят?

Проф. Мабот: Не, абсолютно не. Ваксините работят прекрасно и точно както се надявахме. Не забравяйте, че първоначално те бяха тествани срещу превенция на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт. И те все още се държат доста добре срещу това.

Бихте ли обяснили защо все още се изиква да носим маски след ваксинацията?

Проф. Мабот: Ваксините защитават реципиентите на тази ваксина срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт. Но те все още могат да предадат болестта на някой, който не е ваксиниран или на тези, които имат лош отговор на ваксините. И разбира се, това може да причини сериозно заболяване при този получател.

И ние знаем, че маските и всички други видове мерки са работещи.