Повече от 70 % от мигрантите, пътуващи по суша през Северна Африка до Европа, са станали жертви на трафик на хора, трафик на органи и експлоатация по пътя. Това съобщават от Международната организация по миграция на ООН, цитирани от "Гардиън".

Проучване на организацията за пристигащите в Европа мигранти разкрило, че близо три-четвърти от онези, които са интервюирани, показали силни признаци, че са били трафикирани или експлоатирани за печалба от престъпници на някакъв етап от тяхното пътуване.

Близо половината от запитаните (49 %) съобщили, че са държани някъде против волята, често срещу откуп. Болшинството от тези случаи са станали в Либия.

Половината от мигрантите казват, че са работили без заплащане, като много от тях са били заплашвани с оръжие от работодател. Други споделят, че принудителният труд е бил единственият начин да бъдат освободени от плен или да осигурят място в лодка за Европа.

Проучването е разкрило тенденция за трафик на органи и кръв. 6 % от всички респонденти заявяват, че са станали свидетели как някой е принуждаван да даде кръв против волята си или докато са в плен. Също така органи са били използвани за заплащане на част от пътуването.

Според проучването, мъжете е по-вероятно да станат жертви на трафик, отколкото жените, въпреки че Международната организация по миграция не е задавала специфични въпроси за принудителна проституция или трафик за сексуална експлоатация.

Изследването също показва, че колкото по-дълго някой пътува, толкова по-уязвим е на експлоатация или трафик. За мигранти, които са прекарали 6 месеца или повече, пътувайки към Европа, вероятността да станат жертва на престъпна експлоатация е много по-голяма, отколкото за онези, които преминават през страните за по-малко от две седмици.

По-малко от 1,5 % от запитаните отговорили, че са получили предложение за брак в замяна на пари по време на пътуването.

Организацията на ООН е прекарала 10 месеца в събиране на данни от повече от 9000 мигранти.