Близо 800 хиляди души в Сибир, населяващи районите, в които бушуват горски пожари, подписаха петиция с искане да бъде въведено извънредно положение и да се вземат мерки за потушаването на огъня.Засега извънредно положение е въведено в Красноярския край, Иркутска област и Бурятия.

Опожарената площ вече надхвърли 1.5 милиона хектара, предаде Би Би Си.

Досега не са предприети мерки за гасене на пожарите, властите успокояваха, че ситуацията не е опасна.Губернаторът на Красноярския край Александър Ус нарече бедствието "обичайно природно явление, борбата с което е безсмислена, може би дори вредна".

Качеството на въздуха в районите, където бушува огънят, е силно влошено заради гъстия дим и все повече хора страдат от здравословни проблеми.

В края на миналата седмица беше съобщено, че задимяването е достигнало до р. Волга, вече има опасения, че димът ще стигне до Москва.

3 млн. хектара гори горят в Сибир, димът достигна до р. Волга

3 млн. хектара гори горят в Сибир, димът достигна до р. Волга

Хората се задъхват...

По данни на центъра за борба с горските пожари в Красноярск, само за денонощие площта на пожарите в Красноярския край е нараснала с повече от 50 хиляди хектара и вече надхвърля 1 милион хектара.

През миналата седмица NASA публикува снимка от космоса, на която се вижда придвижването на дима от изток на запад, където се смесва с циклон над Западен Сибир.

Снимка 436446

Източник: NASA