Най-малко 832 души са загинали след силното земетресение и последвалото цунами на индонезийския остров Сулавеси, съобщават от агенцията за бедствия в страната, цитирани от "Индипендънт".

Говорителят на агенцията Сутопо Пурво Нугрохо обясни на пресконференция, че 821 души са загинали в град Палу и има информация за 11 загинали в близкия град Донгала.

Над 100 затворника в Индонезия са избягали след земетресението

Над 100 затворника в Индонезия са избягали след земетресението

Поводът - отказ да бъдат изпратени да издирват оцелели под развалините роднини

Той добави, че достъпът до Донгала, както и до градовете Сиги и Бутонг е все още ограничен.

Спасителите се опитват да стигнат до районите засегнати от цунамито, но разрушените пътища и липсата на електричество ги затрудняват.

Властите коментират, че броят на загиналите продължава да се увеличава, тъй като много тела са все още под разрушени сгради.

Над 380 са жертвите на цунамито в Индонезия

Над 380 са жертвите на цунамито в Индонезия

Стотици хора се подготвяли за плажен фестивал, предвиден за петък вечер

Вицепрезидентът на страната Юсуф Кала също коментира страховете, че жертвите може да станат хилядите.

По информация на властите, цунамито се е движело със скорост 800 км/ч, преди да удари брега и да причинени жертви и разрушения по 300 км участък от бреговата ивица, на север и на юг от Палу.

Градът Донгала е пострадал сериозно, има и къщи потънали морето. Червеният кръст съобщи, че още няма информация за района на Донгала. "Това е изключително тревожно", се казва в изявление.

"Това е трагедия, но може да стане много по-лошо." Началникът на националната агенция за спасителни операции коментира, че в Донгала са изпратени хеликоптер и спасители.