Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че две коли на косовската полиция, които са превозвали полицаи на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази сутрин с огнестрелно оръжие, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина.

На извънредна пресконференция тази сутрин Свечля каза, че нападението, което той определи като терористично, е извършено с ръчна граната и автомат "Калашников".

"Тази сутрин около 7:40 часа (8:40 часа българско време) бе извършено нападение срещу служители на косовската полиция, които щяха да поемат смяната на граничните пунктове. Нападението, за което се установи, че е извършено с ръчна граната и автомат "АК-40", е извършено като терористичен акт с цел сплашване на полицаите и всички граждани на Косово, каза Свечля.

Той информира, че през последните три дни в този район е имало четири нападения срещу косовската полиция.

"Първата атака бе осъщствена чрез поставяне на метални вериги с шипове на републиканския път горе-долу по същото време като днес, за да се осуети работата на косовската полиция и в същото време директно да се застраши живота на нашите служители. Втората атака е извършена чрез хвърляне на камъни по полицейска кола. Третото нападение е станало снощи, когато е стреляно с огнестрелно оръжие в близост до полицейски участък, охраняващ възпрепятстването на незаконните преминавания на границата. Днес бяха директно атакувани две превозни средства, превозващи полицейски служители на граничните пунктове. Става дума за редовна смяна на полицията, която става в осем часа и две от четирите нападения са извършени по това време, каза Свечля.

Той оцени, че "ангажирането на косовските институции за установяване на ред във всички части на страната се превърна в пречка за Сърбия".

Въпреки това, каза Свечля, целта на Белград не е да атакува, а да дестабилизира Косово.

"Не се страхуваме от никакъв сръбски сценарии. Целта на Сърбия в момента не е да нахлуе в Косово, а да го дестабилизира", каза Свечля.

Косово и Босна искат членство в НАТО

Косово и Босна искат членство в НАТО

Двете страни изразиха притеснение, че може да последват съдбата на Украйна

Обстановката в Северно Косово се обостря периодично, като последното голямо обостряне беше през месец септември миналата година, когато косовските власти забраниха на автомобили със сръбски номера да влизат в страната Още в първия ден от влизането на забраната в сила - 20 септември, на границата със Сърбия се разразиха протести, а впоследствие Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова Белград и Прищина към незабавна деескалация на напрежението в северните райони на Косово и изтегляне на всички полицейски части. Наред с това той изрази готовност да помогне на двете страни да разрешат чрез преговори съществуващите между тях спорове.

В крайна сметка след продължило десет дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове обстановката се успокои, а Сърбия изтегли военните от границата. Двете страни се договориха за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това решение трябваше да е временно, докато не бъде постигнато постоянно решение за свободно движение. Такова не е постиганото и досега.