Стотици жилищни сгради бяха наводнени в и около най-големия град в Австралия при извънредно наводнение, което засегна 50 000 души.

Това съобщиха официални лица във вторник, цитирани от АП.

Екипите за спешно реагиране са извършили 100 спасителни операции през нощта на хора, блокирани в коли на наводнени пътища или в наводнени домове в района на Сидни, каза ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Ашли Съливан.

Проливните дъждове наводниха Сидни

Проливните дъждове наводниха Сидни

Лятото на източното крайбрежие на Австралия е доминирано от метеорологичния феномен Ла Нина

Продължили с дни проливни дъждове доведоха до преливане на язовири и четвърто наводнение за 16 месеца в части от града с население от 5 милиона души.

Сидни е получил 1226,8 мм валежи през тази година, повече от средните годишни валежи от 1213 мм.

Лятото на източното крайбрежие на Австралия е доминирано от метеорологичния феномен Ла Нина, обикновено свързан с увеличени валежи, за втора поредна година, като повечето реки са с капацитет дори преди последното наводняване. Язовир Варагамба, основното водоснабдяване на Сидни, се очаква да прелее в петък, съобщиха властите.

Три метеорологични системи за шест седмици удариха източна Австралия, като няколко части от северен Нов Южен Уелс и югоизточен Куинсланд отбелязват рекордни дъждове, а Сидни регистрира най-влажния март в историята.

Няколко града в Северен Нов Южен Уелс все още се борят да изчистят тонове отломки след две отделни опустошителни наводнения през март, но последното метеорологично събитие разби централното и южното крайбрежие на щата.

Австралия обявява бедствено положение заради наводненията

Австралия обявява бедствено положение заради наводненията

Бедствието в Нов Южен Уелс и Куийнсленд отне живота на 20 души и наводни хиляди домове през последните две седмици