Европа е засегната от по-чести и масови наводнения през последните десетилетия в сравнение с всяко друго време през последните 500 години. Това показва обширен анализ на историята на наводнения на континента, съобщава "Франс прес".

Паневропейски екип от изследователи е прекарал повече от осем години, проучвайки над 10 000 свидетелства за наводнения, простиращи се назад до 1500 година.

Те са установили, че не само е имало през последните 30 години по-чести и по-силни наводнения, отколкото по всяко друго време, но наводненията са се случвали в контекста на по-високи температури от историческата средна стойност.

Авторите на изследването заявиха, че това може да помогне на правителствата да спестят милиарди за възстановяване от наводнения.

"За прогнозирането на наводнения през следващите десетилетия е важно да разберем дали сега сме в напълно нова ситуация или дали това е просто повторение на нещо, което вече се е случвало", пояснява водещият автор Гюнтер Блошл от Виенския технологичен университет.

"Установихме, че това е така, затова трябва да се уверим, че се запазват необходимите граници на безопасност, които може да са по-големи от това, което сме смятали преди", каза той пред АФП.

Световните температури вече са се повишили с над 1 градус по Целзий в сравнение с времената преди индустриалната епоха, ускорявайки водния цикъл и увеличавайки честотата и силата на наводненията.

Но екстремните наводнения обикновено са локализирани, което затруднява да се правят изводи за това колко тясно явлението се влияе от увеличаващите се температури.

Екипът е идентифицирал девет периода в рамките на половин хилядолетие, когато наводненията са били по-чести от средното равнище.

Докато предишните богати на наводнения периоди обикновено са били по-студени от преходните години, то най-скорошният - 1900-2016 г. - е бил приблизително 1,4 градуса по-топъл.

Екипът е отбелязал по-специално увеличение на наводненията през лятото през тези години.

Пишейки във връзка със свързан коментар, Франсис Лъдлоу, асистент по средновековна история на околната среда в дъблинския Trinity College, нарече изследването "голям принос за нашето разбиране на европейската история на наводненията".

Смята се, че около 0,03 процента от европейското население е било засегнато всяка година от наводненията в периода между 1870 и 2016 г., което представлява средногодишни разходи от близо 1% от БВП на континента.

"Увеличена опасност от наводнения се очаква в бъдеще за значителна част от Европа в резултат на климатичните промени, а по този начин, без ефективно управление и адаптиране, тези загуби потенциално ще бъдат още по-големи", подчертава Лъдлоу.