Около 300 служители са евакуирани от най-голямата банка в Сингапур - DBS, след като един човек се разболя от новия коронавирус, съобщава БиБиСи. Всички 300 работят на същия етаж - 43 и са изпратени по домовете им.

Преди това Сингапур съобщи за 47 случая на новия вирус, най-много извън Китай.

Общият брой на заразените е над 44 000 в континентален Китай, като случаи има в повече от 20 държави. Служителят на DBS е тестван във вторник и заразата е потвърдена в сряда.

"Като предпазна мярка всички служители на засегнатия етаж освободиха помещенията, за да работят от вкъщи", се казва в съобщение на фирмата. DBS заяви, че "през този труден момент банката ще предоставя на този служител и неговото семейство всяка подкрепа и насоки".

Извършва се проследяване на контактите му. Общите части на сградата във финансовия център Марина Бей - като асансьори и тоалетни - се почистват и дезинфекцират.

На евакуираните служители са предоставени пакети с термометри, маски и средства за дезинфекция на ръцете, а банката заяви, че има медицинска линия за помощ.

Сингапур повиши "системата за реакция на огнища на болести" до оранжево миналата седмица - което означава, че заболяването е тежко и се разпространява лесно от човек на човек.

В резултат на това всички компании и много обществени пространства започнаха да сканират служителите и посетителите за температура. Covid-19, както официално се нарича болестта, уби повече от 1100 души в Китай.

В последната си мярка, за да се опита да спре разпространението, Китай заяви, че ще спре връщането на децата в училище. Няколко провинции са затворили училищата до края на февруари.

Пет държави отказват да приемат кораб с хиляди хора, въпреки че няма коронавирус
Обновена

Пет държави отказват да приемат кораб с хиляди хора, въпреки че няма коронавирус

Круизният кораб MS Westerdam с 2257 пасажери и екипаж е закотвен в Тайландския залив

Коронавирусната епидемия може да достига своя връх в Китай, но тепърва започва в останалия свят и вероятно ще се разпространи, заяви в световен експерт по инфекциозни заболявания, съобщава "Ройтерс".

Главният съветник на китайското правителство заяви, че болестта достига връх в Китай и може да приключи до април. Той каза, че базира прогнозата на математическо модели, последните събития и действията на правителството.

Дейл Фишър, председател на Глобалната мрежа за предупреждение и реакция на епидемии, която се координира от Световната здравна организация, заяви, че прогнозираният "времеви курс" може да бъде истина, ако вирусът бъде пуснат свободно в Ухан.

"Честно е да кажем, че това е наистина това, което виждаме. Но той се е разпространил и на други места, където е началото на епидемията. В Сингапур сме в началото", коментира той.

"Бих бил доста уверен, че в крайна сметка всяка страна ще има случай". На въпрос защо има толкова много случаи в Сингапур, той обясни, че на острова се провеждат сравнително повече тестове. Според него, има много, което предстои да се разбере за предаването на вируса.

Кенет Мак, директор на медицинските служби в здравното министерство на Сингапур, коментира на пресконференция, че е трудно да има увереност в прогнозите, че епидемията ще достигне пик в Китай този месец, но, във всеки случай, пиковете в други страни ще следват Китай с един или два месеца.

Фишър обясни, че няма оправдание за паническо купуване на стоки от първа необходимост като ориз и тоалетни хартия, наблюдавани в Сингапур. Няма такова предположение, че всички продукти ще свършат. 

Той добави, че възрастните хора и хората с диабет са най-застрашени от сериозно заболяване.

"За огромното мнозинство от хората това ще бъде просто лека болест, но все пак се отнасяйте към болестта с подобаващото внимание".

СЗО: Новият вирус е наречен COVID-19, ваксина до 18 месеца
Обновена

СЗО: Новият вирус е наречен COVID-19, ваксина до 18 месеца

Първата ваксина срещу COVID-19 може да бъде готова да 18 месеца