В руската Уляновска област са регистрирани 22 случая на отравяне със сайдер, осем души са починали. Губернаторът на региона Алексей Руских написа това в понеделник в канала си в "Телеграм". В Самарска област също са почнали две жени след употреба на същия сайдер, предава ТАСС.

"По последни оперативни данни 22 жители на региона са пострадали от отравяне със сурогатен сайдер, 8 от тях са починали, на останалите нашите лекари оказват цялата необходима помощ. Пострадали са жители на Димитровград и Уляновск", написа той.

Руских призова всички предприемачи в региона спешно да спрат продажбата на сайдер, съдържащ алкохол, в магазините за търговия на едро и дребно и в обектите за общественото хранене. "По предварителна информация от правоохранителните органи хората са били отровени от напитката Mister Cider, която е произведена в Самарска област. Напитката се е продавала наливно, докарвана е в региона в 30-литрови бурета", уточни той.

Губернаторът добави, че органите на реда изземат продукта в региона. "Моля да предприемете всички тези мерки възможно най-бързо, а предприемачите да спрат да продават такива продукти като превантивна мярка. Нашите лекари и социални служби продължават да оказват цялата необходима помощ на пострадалите", подчерта Руских.

По-рано управлението на "Роспотребнадзор" в Уляновска област съобщи за 14 отровени със сайдер в Димитровград и Уляновск, осем от които са починали. Според пресслужбата на управлението на Министерството на вътрешните работи на Русия за региона, полицията е иззела 193 бурета с обем от 30 литра сайдер всяко. При проверката се оказало, че при последните покупки на 31 май и 1 юни липсват документи, потвърждаващи качеството на алкохола. Спряна е продажбата на сайдер на територията на руския град Димитровград във всички обекти.

Починалите от отравяне с метилов алкохол в руския Оренбург вече са 34

Починалите от отравяне с метилов алкохол в руския Оренбург вече са 34

Пострадалите до момента са 67...