Починалите от отравяне с метилов алкохол в руската Оренбургска област вече са 34-ма, а пострадалите до момента са 67, съобщи Би Би Си.

Съобщава се, че при много от хоспитализираните пациенти съдържанието на метанол в кръвта надхвърля няколко пъти смъртоносната доза.

Здравните власти в Оренбургска област призоваха местните жители да се въздържат от употреба на какъвто и да е алкохол, независимо кога са се сдобили с него.

За масовото отравяне беше съобщено на 7 октомври. Оттогава броят на жертвите непрекъснато расте.

18 починали след натравяне с алкохол в Русия
Обновена

18 починали след натравяне с алкохол в Русия

Общо 33 души са се натровили

В рамките на образуването дело за производство и продажба на сурогатен алкогол са задържани 15 души. Двама мъже и една жена са поставени под стража за два месеца. И тримата са жители на град Орск.

Съобщава се, че в Орск е открит склад, от който са извършвани доставки на сурогатен алкохол. Конфискувани са 1200 бутилки, намерени са и 11 метални бидона от по 200 литра.

Отравянията, включващи домашно приготвен алкохол, са често срещано явление в Русия, тъй като хората търсят по-евтини варианти на водката, закупена от магазина.

Сред най-трагичните случаи е масовото отравяне в Иркутск през декември 2016 г. Тогава десетки хора пиха препарата за измиване на вани "Боярищник", в който според етикета би трябвало да има етилов спирт, но се оказа, че е съдържа метилов алкохол. Починаха 76 души, десетки пострадаха.

Още двама починаха от отравяне в руския Иркутск

Още двама починаха от отравяне в руския Иркутск

Конфискувани са десетки литри от лосиона за вана...